Patentointiprosessilla arvoa Aallon innovaatioihin

Aalto-yliopiston hakemusmäärä PRH:ssa on viimeisen vuoden aikana yli kaksinkertaistunut. Tämä on seurausta Patentti- ja rekisterihallituksen sekä Aalto-yliopiston yhteisestä hankkeesta patentointiprosessin kehittämiseksi. Hankkeessa etsitään keinoja teollisuusoikeuksien suojaamiseksi akateemisessa ympäristössä, jossa kaikki tieteellisesti arvokkaat tutkimustulokset halutaan julkaista nopeasti. Hanke palkittiin IPR University Centerin 2017 Hankenilla järjestämässä IPR Gaalassa vuoden 2016 IPR-innovaationa.

Ennen hankkeen käynnistymistä Aalto-yliopisto oli ehtinyt jättää viitisenkymmentä alustavaa patenttihakemusta (provisional application) Yhdysvaltoihin, sillä muualta Euroopasta ei ollut saatavissa sen tarpeisiin soveltuvaa palvelua. ”Akateeminen toimintaympäristö on siinä mielessä haasteellinen, että yhtäältä pitäisi julkaista nopeasti ja toisaalta luoda jotain, jolla on myös kaupallista arvoa”, toteaa hanketta vetävä tohtori Pauli Laitinen Aalto-yliopiston Innovaatio- ja yrityspalveluista. ”Jos ehtii julkaista keksintönsä ennen sen suojaamista, menettää myös kaupalliset yksinoikeutensa siihen.”

Aalto-yliopisto haluaa lisätä tehtyjen innovaatioiden hyödyntämistä. Nopeastikin jätetty patenttihakemus sitouttaa ja motivoi tutkijoita etsimään keksinnön kaupallista potentiaalia ne 12 kuukautta, jonka hakemuksen etuoikeus on hyödynnettävissä. Se myös edesauttaa innovaation kaupallistamista, sillä ne startupit joilla on IPR:ää, saavat muita enemmän ja helpommin rahoitusta. Suomalainen versio nopeasta hakemuksesta helpottaa keskustelemista rahoittajien kanssa. Pohjimmiltaan hankkeessa on kyse nykyisen patenttilain mukaisesta normaalista hakemuksesta, joka jätetään osin viimeistelemättömänä ja puutteellisena. Jos keksintö on kuitenkin kuvattu siinä riittävän hyvin, voidaan tätä hakemusta käyttää etuoikeutena toiselle hakemukselle. ”Meillä on valmius ottaa vastaan myös tällaisia hakemuksia ja provisionaali on osoittautunut toimivaksi lisätyökaluksi ammattitaitoiselle hakijalle. Jos kuitenkin jo etukäteen keksintö tiedetään arvokkaaksi, kannattaa ehdottomasti pidättäytyä julkaisemisesta ja jättää mahdollisimman hyvä ensihakemus”, toteaa asiakkuuspäällikkö Jorma Lehtonen PRH:sta. ”Provisionaali on vaihtoehto silloin, jos hakemus jäisi muuten kokonaan tekemättä”.

Aalto-yliopisto on käyttänyt innovaatiotoiminnassaan mallia, jossa teollisuusoikeuksia luovutetaan perustettaviin startup-yhtiöihin osakeomistusta vastaan. Tällöin kaikilla toimijoilla on yhtenevät insentiivit ja näin toimien Aalto-yliopisto on pystynyt siirtämään uutta teknologiaa tehokkaasti kunnianhimoisiin pääomasijiotettaviin start-uppeihin. ”Suunta näyttää oikealta ja uskomme tähän toimintamalliin”, sanoo Pauli Laitinen. ”Yhteistyötä on ehdottomasti jatkettava ja entisestään lisättävä mahdollisuuksia suomalaisten innovaatioiden hyödyntämiseen”, toteaa Jorma Lehtonen.

Lisätietoja:

Tri Pauli Laitinen, Aalto-yliopisto
p. 050 338 0509
s-posti: etunimi.sukunimi@aalto.fi

TkT Jorma Lehtonen, PRH
asiakkuuspäällikkö
p. 029 509 5904
s-posti: etunimi.sukunimi@prh.fi

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 11.06.2018