PRH testaa tilinpäätöstietojen vastaanottamista, esittelytilaisuus ohjelmistoyrityksille

Tilinpäätöstietojen sähköinen vastaanottaminen kaupparekisteriin IXBRL-muodossa on edennyt testivaiheeseen. Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) tekemä testiympäristö on ohjelmistoyritysten kokeiltavana vuodenvaihteen jälkeen.

PRH esitteli testiympäristöä 12.12.2018 järjestetyssä tilaisuudessa. Tilaisuuteen osallistui ohjelmisto- ja tietopalveluyritysten edustajia.

Tilaisuudessa kerrottiin, kuinka IXBRL-muotoista dataa muodostetaan, ja esiteltiin PRH:n rajapinta tilinpäätöstietojen vastaanottamiseksi. Tilaisuudessa esiteltiin myös tilinpäätösarkiston rajapintaan tulevat muutokset.

Yritykset voivat kokeilla, miten sähköinen tilinpäätös voitaisiin lähettää kaupparekisteriin suoraan kirjanpito-ohjelmistosta. Ohjelmistoyritykset voivat rakentaa ja testata omia sovelluksiaan yhdessä PRH:n kanssa.

Vuoden 2019 aikana rajapintaa tullaan kehittämään vaiheittain muun muassa käyttäjäpalautteen pohjalta.

Kun IXBRL-rajapinta tulevaisuudessa on valmis, niin kirjanpito-ohjelmia käyttävät tilitoimistot voivat lähettää tilinpäätöksen kaupparekisteriin "napin painalluksella".

PRH toteuttaa projektin yhteistyössä Taloushallintoliiton kanssa.

Mikä on IXBRL?

IXBRL-kielen (Inline eXtensible Business Reporting Language) avulla talousraportteja voidaan muodostaa, käsitellä, jalostaa ja visualisoida koneellisesti.

IXBRL on jo käytössä esimerkiksi Ruotsissa.

Lisätietoja

Projektipäällikkö
Franck Mertens
puh. 029 509 5212
etunimi.sukunimi@prh.fi

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 17.12.2018