Suomi ja Viro sopivat kaupparekisterien automaattisesta tietojenvaihdosta

Suomi ja Viro ovat tehneet sopimuksen automaattisesta tietojenvaihdosta. Sopimuksen mukaan maiden kaupparekisterit voivat hakea toistensa tietoja automaattisesti palveluväylän kautta.

Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) pääjohtaja Antti Riivari ja Viron oikeusministeriön pääsihteeri Tõnis Saar allekirjoittivat sopimuksen Helsingissä 26. helmikuuta 2019.

Käytännössä automaattinen tietojenvaihto tarkoittaa esimerkiksi, että Viron kaupparekisteri voi hakea tarvitsemansa tiedot suomalaisista osakeyhtiöistä Suomen kaupparekisteristä.

"Rajat ylittävä elinkeinotoiminta Viron ja Suomen välillä on vilkasta. Tänään allekirjoitettu sopimus on luonnollinen seuraus tästä ja luo pohjan kaupparekistereiden tiiviimmälle yhteistyölle. Kaupparekisteritiedon vaihto on myös asiakkaidemme etu", PRH:n pääjohtaja Antti Riivari toteaa.

Sopimus on uusi askel Suomen ja Viron digitaalisessa kehitystyössä. Esimerkiksi veroviranomaiset Suomessa ja Virossa ovat jo aiemmin ryhtyneet vaihtamaan tietoja vastaavalla tavalla.

Tietoja ei välitetä muille tahoille

Automaattisesti vaihdettuja tietoja saavat käsitellä ne kaupparekisterin henkilöt, joiden tehtäviin käsittely kuuluu. Viranomaiset eivät välitä tietoja eteenpäin.

Tiedot kulkevat kaupparekisterien välillä palveluväylää pitkin. Suomen palveluväylä perustuu Virossa kehitettyyn X-Road-ratkaisuun.


Lisätietoja

Antti Riivari
Pääjohtaja
P. 029 509 5973

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 26.02.2019