Kymmenen vuotta nopeutettuja patenttihakemuksia - Patent Prosecution Highway

Patent Prosecution Highway (PPH) on patenttivirastojen välinen sopimus, joka tarjoaa patentinhakijoille nopeamman ja tehokkaamman väylän saada patentti voimaan useassa maassa. PPH:ssa virastot ovat sopineet, että yhden viranomaisen hyväksymää hakemusta vastaava oman viraston hakemus käsitellään hakijan pyynnöstä nopeutettuna. PRH:n tavoitteena PPH-työssä on ensisijaisesti helpottaa suomalaisten hakijoiden patentinhakuprosesseja muissa virastoissa.

Tällä hetkellä PPH-yhteisöön kuuluu lähes 50 patenttivirastoa ja järjestelmän kautta kulkee kymmeniä tuhansia PPH-pyyntöjä vuosittain. USA:n patenttivirasto (USPTO) on suurin PPH-pyyntöjen vastaanottaja. Yhteensä USPTO on vastaanottanut yli 50 000 PPH-pyyntöä.

Ensimmäinen sopimus Japanin kanssa, toinen USA:n

PRH:n ensimmäinen PPH-sopimus Japanin patenttiviraston (JPO) kanssa tuli voimaan kymmenen vuotta sitten huhtikuussa 2009. PPH-yhteistyössä oli tuolloin vasta kymmenen virastoa eli PRH on ollut mukana lähes alusta pitäen.

Seuraava USPTO:n kanssa allekirjoitettu PPH-sopimus tuli voimaan heinäkuussa 2009. Kaikista PRH:n PPH-sopimuksista tämä on selkeästi suosituin reitti. Vuoden 2018 kesäkuuhun mennessä USPTO:lle oli jätetty 237 PPH-pyyntöä koskien hakemuksia, joille PRH oli tehnyt aiemman tutkimuksen. PRH:lle on jätetty kymmenen vuoden aikana yhteensä 28 PPH-pyyntöä. Tätä voinee pitää osoituksena PRH:n käsittelynopeudesta eli yleensä ehdimme tehdä lopullisen päätöksen ennen muita virastoja.

Myöhemmin PPH-järjestelmää on yksinkertaistettu, eikä virastojen tarvitse enää välttämättä tehdä kahdenvälisiä sopimuksia jokaisen viraston kanssa. Uutta järjestelmää kutsutaan Global PPH:ksi.

Lue lisää PPH:sta.

Global PPH -maat vuonna 2019.

Lisätietoja:

Hanna Aho
Johtava tutkijainsinööri
p. 029 509 5488
s-posti: etunimi.sukunimi@prh.fi

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 18.07.2019