PRH ja IPRally yhteistyöhön tekoälyn soveltamisessa patenttihakemusten tutkinnassa

Tekoälyn käyttöönotto avaa uusia mahdollisuuksia keksinnön patentoitavuuden arvioinnissa. Tekoälyn ja asiantuntijatyön yhdistelmä tuottaa tuloksia entistä tehokkaammin myös etätyöympäristössä.

Patentti- ja rekisterihallitus on ottanut käyttöön IPRally Technologies Oy:n tekoälyyn perustuvan patenttihakuteknologian. Teknologiaa hyödynnetään erityisesti uusien patenttihakemusten tutkimusten alkuvaiheessa, jossa on tärkeää löytää nopeasti julkaisut, jotka estävät keksinnön patentoimista.

IPRallyn teknologia perustuu siihen, että sekä patentoitavista keksinnöistä että aikaisemmista patenttijulkaisuista muodostetaan automaattisesti teknisiä piirrekarttoja eli graafeja. Tämän jälkeen tekoäly vertailee graafeja toisiinsa läheisen tunnetun tekniikan löytämiseksi.

Teknologiassa hyödynnetään nopeasti kehittyviä graafipohjaisia ja syväoppivia neuroverkkoja.

– IPRallyn graafeja hyödyntävä menetelmä avaa uusia mahdollisuuksia, ja esimerkiksi monet keksijät voivat ymmärtää piirrekarttaa paljon helpommin kuin patenttihakemusten koukeroista kieltä", toteaa PRH:n asiakkuuspäällikkö Jorma Lehtonen. Tällä hetkellä useimmat patenttivirastot toimivat poikkeusolosuhteissa lähes kokonaan etätyönä.

– Tutkijainsinöörimme ovat innokkaita kehittämään osaamistaan ja ottamaan uusia työkaluja käyttöön, mutta näissä poikkeusolosuhteissa kehitämme uusia toimintatapoja ja työvälineitä entistäkin aktiivisemmin, Jorma Lehtonen jatkaa.

Kansainvälisesti patenttivirastot tekevät laajasti yhteistyötä ja vertailevat kokemuksiaan, sillä tekoäly eri muodoissaan tarjoaa mahdollisuuden nostaa toiminnan laatua koko innovaatioketjussa alustavan idean esittäjästä patentin myöntävään viranomaiseen ja riskirahoittajaan asti.

IPRallyn motivaationa virastoyhteistyössä on ensisijaisesti mahdollisimman suuri vaikuttavuus hyvin perinteisesti toimivalla patenttialalla.

– Tekoälymme koulutus pohjautuu vahvasti patenttivirastojen tutkijoiden tuottamaan dataan, joten on hienoa päästä vuorostamme auttamaan tutkijoita, sanoo IPRallyn perustaja ja toimitusjohtaja Sakari Arvela.

– Arvioimme myös jatkuvasti tekoälymme suorituskykyä vertaamalla sen antamia tuloksia ihmistutkijoiden näkemyksiin, mikä tekee tuotteen kehityksestä mielekästä.


Lisätietoja:
Jorma Lehtonen
jorma.lehtonen@prh.fi
+358 29 509 5904

Sakari Arvela
sakari.arvela@iprally.com
+358 50 347 0646

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 03.04.2020