PRH:n säätiövalvonnalta päätös Veljekset Haapanen säätiöstä

Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) säätiövalvonta on antanut 24.4.2020 päätöksen uusikaupunkilaisen Veljekset Haapanen säätiön hallituksen toiminnasta.

Päätöksen mukaan edellytykset säätiön hallituksen erottamiselle täyttyivät, koska hallituksen jäsenet olivat tuottaneet huomattavaa etua lähipiirilleen sekä aiheuttaneet siten säätiölle vahinkoa. Lisäksi hallituksen jäsenet olivat poikenneet säätiön säännöissä määrätystä tarkoituksesta ja toimintamuodoista sekä rikkoneet lähipiiritoimien raportointia koskevia säätiölain säännöksiä.

Veljekset Haapanen säätiön hallitus erosi kokonaisuudessaan sen jälkeen, kun PRH oli todennut säätiön ehdottamat korjaustoimenpiteet riittämättömiksi.

Koska säätiön hallitus erosi itse toimestaan, PRH ei vie asiaa käräjäoikeuteen.

Tapauksessa oli kyse säätiön hallituksen lähipiirilleen myymistä puoliosuuksista kiinteistöihin. PRH:n säätiövalvonta tutki alihintaisiksi epäillyt kiinteistökaupat saamansa ilmoituksen perusteella.

Säätiölain mukaan säätiön kotipaikan tuomioistuin voi PRH:n hakemuksesta erottaa hallituksen tai hallituksen jäsenen toimestaan, jos toimielin tai sen jäsen on jatkuvasti tai kokonaisuutena arvostellen törkeästi toiminut säätiölain tai säätiön sääntöjen vastaisesti.

Lisätietoja

Outi Teräskallio
Lakimies
Patentti- ja rekisterihallitus (PRH)
p. 029 509 5638

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 19.05.2020