EPO tiedottaa: Suomi kärkimaita neljännen teollisen vallankumouksen teknologioiden innovaatioissa

Euroopan patenttiviraston EPOn joulukuussa 2020 julkaisema tutkimus paljastaa, että neljännen teollisen vallankumouksen (4IR) teknologiat kehittyvät lähes viisi kertaa nopeammin kuin muut teknologiat tekniikan aloilla keskimäärin. Tutkimuksesta ilmenee, että Suomessa on maailman suurin innovaatiotiheys ja vahva asema neljännen teollisen vallankumouksen teknologiapatenteissa. Tutkimus osoittaa myös, että Eurooppa on menettänyt jalansijaa Yhdysvalloille, Kiinalle ja Etelä-Korealle.

4IR-teknologiainnovaatioiden määrä kasvaa nopeasti

Euroopan patenttiviraston tutkimus osoittaa, että neljännen teollisen vallankumouksen (the Fourth Industrial Revolution, 4IR) teknologiainnovaatiot ovat ottaneet merkittävän harppauksen eteenpäin kuluneen vuosikymmenen aikana ympäri maailmaa. Vuosina 2010 - 2018 niihin liittyvät patenttihakemukset kasvoivat lähes 20 % vuosittain. Vauhti on ollut jopa viisi kertaa nopeampaa kuin kaikilla tekniikan aloilla keskimäärin. Kyseiset teknologiat liittyvät älykkäisiin, esineiden internettiin (IoT) ja siinä toimiviin laitteisiin, big dataan, 5G:hen sekä tekoälyyn.

"Älylaitteiden verkosto, nopeampi langaton verkkoyhteys, big data ja tekoäly muovaavat maailman taloutta ja niillä on perustavanlaatuinen vaikutus monilla aloilla tuotannosta terveydenhuoltoon ja liikenteeseen", sanoo EPOn pääjohtaja António Campions. "Tämä ei ole pelkästään informaatio- ja viestintäteknologian kiihtyvää kehitystä – kyseessä on valtava muutos kohti datavetoista taloutta. Vaikka Eurooppa ei kasva yhtä nopeasti kuin muut alueet, vahvuutemme piilee innovaatioekosysteemimme monimuotoisuudessa, pienten maidemme vahvassa kehityksessä ja niiden laajassa erikoistumisessa sekä alueellisissa innovaatioryppäissä."

Suomessa maailman suurin innovaatiotiheys ja vahva asema 4IR-teknologiapatenteissa

Tutkimuksen mukaan Suomi nousi vuosina 2000 - 2018 innovaatiotiheydessä maailman ykköseksi. Keksintöjä kertyi 651 kappaletta miljoonaa asukasta kohden, mikä oli yli kuusi kertaa eurooppalaista keskiarvoa (95) enemmän. Suomi ohitti Etelä-Korean (525), Ruotsin (524), Japanin (405) ja Yhdysvallat (259). Suomen osuus oli 1,4 % kaikista vuosina 2010–2018 haetuista 4IR-teknologiapatenteista.

Vaikka Suomi on määrällisesti katsoen erittäin merkittävä neljännen teollisen vallankumouksen edistäjä, Suomen keskimääräinen 15 % vuosittainen kasvu on ollut verrattain hidasta muuhun maailmaan nähden, jossa kasvu on ollut 20 % vuodessa. Euroopan alueella Suomen osuus oli 6,9 % (yhteensä 3 608), millä Suomi sijoittui kuudenneksi Saksan, Iso-Britannian, Ranskan, Ruotsin ja Alankomaiden jälkeen.

Suomen asiantuntijuus korostuu neljännen vallankumouksen teknologioissa ja näkyy eritoten yhteyksissä, paikannuksessa, virtalähteissä ja tietoturvassa.

Tutkimuksen data paljastaa myös, että innovaatiot keskittyvät tietyille alueille ympäri maailmaa. Helsinki on neljännen teollisen vallankumouksen teknologioissa yksi Euroopan johtavista innovaatiokeskittymistä. Euroopan kartalla Helsinki sijoittuu seitsemänneksi Eindhovenin, Lontoon, Münchenin, Tukholman, Pariisin ja Stuttgartin jälkeen.

Nokia jatkaa parhaan kymmenen yrityksen joukossa 4IR-teknologioiden patenteissa

Suomen innovatiivisuuteen on vaikuttanut kaikista toimijoista eniten Nokia, joka haki yhteensä 4 205 patenttiperhettä vuosina 2000 - 2018. Kansainvälisesti katsoen Nokia oli kahdeksanneksi innovatiivisin yhtiö koko maailmassa. Nokian osuus suomalaisista neljännen teollisen vallankumouksen teknologioiden patenttiryhmistä oli yli puolet. Vuosiin 2000–2009 verrattuna Nokian globaali asema kuitenkin heikkeni vuosina 2010 - 2018, jolloin se putosi viidenneltä sijalta yhdeksänneksi. Samalla Nokian osuus kaikista kansainvälisesti haetuista patenteista kutistui 1,8 prosentista 1,5 prosenttiin. Tästä huolimatta Nokia säilytti asemansa maailman kymmenen parhaan joukossa.

Nokia ja Ericsson ovat tällä hetkellä ainoat eurooppalaiset yritykset, jotka ovat säilyttäneet paikkansa neljännen teollisen vallankumouksen teknologiainnovaatioiden kansainvälisessä kärjessä.

Yhdysvallat johtaa ja Eurooppa kasvaa, mutta menettää silti jalansijaa

Maantieteellisesti katsoen tutkimus vahvistaa sen, että Yhdysvallat on yhä neljännen teollisen vallankumouksen teknologioiden maailmanlaajuinen johtaja. Vaikka Euroopan ja Japanin osuus oli kummallakin noin viidennes, Yhdysvaltojen osuus kaikista vuosien 2000 - 2018 keksinnöistä oli noin kolmannes. Yhdysvallat on jopa onnistunut vahvistamaan johtoasemaansa globaalina patenttien hakijana vuodesta 2010 keskimäärin 18,5 % kasvulla vuosittain. Esimerkiksi Euroopan kasvuvauhti oli samaan aikaan keskimäärin 15,5 % ja Japanin 15,8 %.

Samaan aikaan Kiina ja Etelä-Korea ovat kiihdyttäneet 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopun maltillista innovaatiotoimintaansa voimakkaasti. Niiden vuosikasvu oli 2010 - 2018 keskimäärin 39,3 % ja 25,2 %. Kiinan ja Etelä-Korean sekä muiden kansainvälisten innovaatiokeskittymien jyrkkä nousu on osaltaan vaikuttanut siihen, että Eurooppa on menettänyt jalansijaa neljännen teollisen vallankumouksen innovaatioissa.

Lue koko tutkimus sekä tiivistelmä englanniksi osoitteessa epo.org/trends-4IR

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 28.12.2020