Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Maksuton sähköinen kaupparekisteriote lisännyt tietojen kysyntää

Yrityksen tai asunto-osakeyhtiön kaupparekisteritietojen kysyntä on kasvanut selvästi sen jälkeen, kun sähköisestä kaupparekisteriotteen lataamisesta tuli maksutonta elokuun alussa.

Sähköisen otteen on voinut ladata maksutta Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) Virre-tietopalvelusta elokuun alusta lähtien. Maksutonta otetta on ladattu elokuussa noin 150 000 kertaa, kun aiemmin maksullisia otteita on ostettu noin 80 000 kuukaudessa.

Maksuton sähköinen kaupparekisteriote sisältää yrityksestä kaupparekisteriin merkityt tiedot, kuten yrityksen nimen, toimialan, kotipaikan, yhteystiedot ja vastuuhenkilöt.

Sähköisen kaupparekisteriotteen pääsee lataamaan omalle laitteelleen hakemalla yrityksen tiedot Y-tunnuksen tai yrityksen nimen perusteella Virre-palvelun etusivulla osoitteessa virre.fi.

Tosiasiallisia edunsaajia koskevat tiedot ja tilattavat otteet ovat edelleen maksullisia. PRH antaa edunsaajien tietoja niille, joilla on rahanpesulain mukainen käyttötarkoitus tiedoille.

Otteen maksuttomuus perustuu EU-direktiiviin

Sähköisen kaupparekisteriotteen maksuttomuus perustuu EU:n digitalisointidirektiiviin, jonka mukaan tietyt osakeyhtiöitä koskevat tiedot ovat maksuttomia.

Suomessa maksuttomuus on toteutettu EU-direktiivin edellyttämää tasoa laajemmin koskemaan kaikkien yritysmuotojen kaupparekisteriotteita.

Suurin osa PRH:n toimintakuluista katetaan maksuilla, joita PRH perii esimerkiksi ilmoitusten ja hakemusten käsittelystä ja tietopalveluista.

Maksuttomat sähköiset otteet aiheuttavat PRH:lle tulonmenetystä, joka korvataan osin valtion budjetista.

Mikä on Virre?

Virre-tietopalvelussa on viralliset rekisteritiedot yrityksistä, säätiöistä ja yrityskiinnityksistä.

Palvelusta voit ostaa yritysten tilinpäätökset, käännösotteet tai yhteisösäännöt (yhtiöjärjestyksen, yhtiösopimuksen tai säännöt).

Jos tarvitset rekisteritietoa usein, voit rekisteröityä palveluun tai liittyä sopimusasiakkaaksi.

Siirry Virre-tietopalveluun.Avautuu uuteen välilehteen

Lisätiedot:

Kirsi Lahtinen
Asiakas- ja tietopalvelupäällikkö
Patentti- ja rekisterihallitus (PRH)
Puh. 029 509 5808

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 22.09.2022