Mitä yhdistysrekisteri on?

Yhdistystoiminta on jäsenten yhteistä toimintaa yhteisen aatteen hyväksi. Suomalaisen yhdistymisvapauden mukaisesti yhdistys voi olla rekisteröity tai se voi toimia rekisteröimättömänä. Kun yhdistys merkitään yhdistysrekisteriin, siitä tulee itsenäinen oikeushenkilö ja se saa oikeuskelpoisuuden. Lue lisää rekisteröinnin merkityksestä.

Yhdistysrekisterissä on noin 135 000 yhdistystä.

Uskonnolliset yhdyskunnat ja kauppakamarit rekisteröidään myös yhdistysrekisteriin.

Tee sähköinen ilmoitus yhdistysrekisteriin

Voit tehdä yhdistyksen perus-, sääntömuutos- ja purkautumisilmoituksen sekä ilmoittaa muuttuneet nimenkirjoittajat sähköisesti. Sähköisesti voit ilmoittaa myös yhdistyksen osoitteenmuutoksen. Ilmoituksen allekirjoittaa yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja henkilökohtaisilla pankkitunnuksillaan tai mobiilivarmenteella. Ilmoitus maksetaan allekirjoituksen jälkeen asiointipalvelussa pankkitunnuksilla tai luottokortilla. Maksajana voi olla myös joku muu kuin puheenjohtaja, esim. yhdistyksen rahastonhoitaja.

Siirry sähköiseen ilmoitukseen.

Käsittelyaikaennuste yhdistysrekisteriasioille

Heinäkuu 2015

Ilmoitustyyppi Käsittelyaikaennuste
Uudet yhdistykset 9 työpäivää
Nimenkirjoittajien muutosilmoitukset 2 työpäivää
Purkautumisilmoitukset 2 työpäivää
Sääntömuutosilmoitukset 15 työpäivää

Käsittelyajalla tarkoitetaan aikaa, joka kuluu ilmoituksen tai hakemuksen saapumisesta ensimmäiseen asiakkaalle annettavaan päätökseen. Ensimmäinen päätös asiakkaalle voi olla ilmoituksen rekisteröinti, kirjallinen välipäätös tai puhelinyhteydenotto.

Käsittelyennuste ei ole lupaus käsittelystä ilmoitetussa ajassa vaan arvio, joka muuttuu käsittelytilanteen mukaan.

Huomioitavaa

Jos nimenkirjoittajien muutoksen rekisteröinti edellyttää käsittelyä odottavan sääntömuutoksen rekisteröintiä, on nimenkirjoittajien muutosilmoituksen käsittelyaika sama kuin sääntömuutoksella.