Yhdistysrekisteri uudistui 18.9.2019: yhdistyksille Y-tunnus ja uudet palvelut

PRH uudisti yhdistysrekisterin tietojärjestelmät kokonaisuudessaan 18.9.2019. Samalla kaikki yhdistykset ja uskonnolliset yhdyskunnat saivat Y-tunnuksen. Myös yhdistysrekisterin ilmoittamis- ja tietopalvelut uudistuivat.

Tälle sivulle on koottuna keskeiset uudistukset ja muutokset:

Kaikki yhdistykset saivat Y-tunnuksen

Yritys- ja yhteisötunnus eli Y-tunnus on korvannut yhdistyksille aiemmin annetun rekisterinumeron. PRH antoi kaikille yhdistyksille Y-tunnuksen automaattisesti. Jos yhdistyksellä oli jo ennen uudistusta Y-tunnus, sama tunnus säilyy. Yhdistyksen ei siis tarvinnut tehdä mitään Y-tunnukseen liittyen.

Yhdistykselle annetun Y-tunnuksen voi katsoa yhdistysrekisterin uudesta tietopalvelusta tai ytj.fi-verkkosivustolta yrityshausta.

Y-tunnus on PRH:n tai Verohallinnon yritykselle ja yhteisölle antama tunnus. Siinä on seitsemän numeroa, väliviiva ja tarkistusmerkki. Se on muotoa 1234567-8.

Uusi sähköinen asiointipalvelu käytössäsi 18.9.2019

Mitä voit ilmoittaa sähköisesti?

Kaikki aatteelliset yhdistykset voivat tehdä ilmoituksia sähköisesti.

Uskonnolliset yhdyskunnat sekä keskuskauppakamari ja kauppakamarit eivät voi tehdä ilmoituksia sähköisesti, vaan ilmoitukset tehdään paperilomakkeilla.

PRH alkaa 1.7.2019 alkaen rekisteröidä yritysten ja yhteisöjen edunsaajia. Yhdistysten osalta yhdistyksen hallituksen katsotaan olevan edunsaaja.

Voit sähköisessä palvelussa:

  • perustaa yhdistyksen
  • ilmoittaa nimenkirjoittajat, hallituksen puheenjohtajan ja jäsenet
  • ilmoittaa yhdistyksen yhteystietojen muutokset
  • ilmoittaa yhdistyksen nimen tai kotipaikan muutoksen tai muun sääntöjen muutoksen

Suosittelemme, että palvelua käytetään Firefox- tai Chrome -nettiselaimilla.

Mitä et voi ilmoittaa sähköisesti?

Sähköisten palvelujen kehittäminen jatkuu. Et voi toistaiseksi tulevassa sähköisessä palvelussa esimerkiksi:
  • tehdä yhdistyksen purkautumisilmoitusta
  • vastata korjauskehotukseen sähköisesti
  • hyödyntää ennakkotarkastettuja sääntöjä ilmoittamisessa.
Näissä tapauksissa tee ilmoitukset uusilla Y-lomakkeilla ja korjauskehotuksiin voit vastata sähköpostilla tai sinulle lähetetyllä lomakkeella.

Siirry yhdistysrekisterin uuteen asiointiin.

Y-lomakkeet käyttöön paperilomakkeilla ilmoitettaessa

Myös paperilomakkeilla ilmoittaminen on uudistettu. Y-lomakkeet on otettu kaikkien yhdistysten käyttöön.

Y-lomakkeet ovat PRH:n kaupparekisterin ja Verohallinnon rekisterien yhteinen ilmoittamismenettely, johon nyt liitetään myös yhdistykset.

Uusi yhdistysrekisterin sähköinen tietopalvelu 18.9.2019

Uusi yhdistysrekisterin sähköinen tietopalvelu on avattu ja se korvaa Yhdistysnetin ja NettiYrekan. Uudessa palvelussa voi hakea yhdistysten perustietoja ja ostaa otteita ja sääntöjä. Runsaasti yhdistysrekisteritietoa tarvitseville avataan uudet rajapinnat.

Kehitystyössä on huomioitu asiakkailtamme saatuja toiveita. Esimerkiksi yhdistysote ja yhdistyksen säännöt ovat saatavilla pdf-muodossa uudistuksesta alkaen. Palvelun toiminnallisuudet ja tietosisältö kasvavat jatkossa.

Siirry yhdistysrekisterin uuteen tietopalveluun.

Uudet ohjeet on julkaistu verkkosivustoilla

Uudet ohjeet on julkaistu näillä yhdistysten verkkosivuilla sekä PRH:n toisella verkkosivustolla, ytj.fi-sivustolla. Siirry ytj.fi-verkkosivustolle, josta löydät tämän verkkosivuston lisäksi ilmoittamisohjeet yhdistyksille.

Olemme julkaisseet säännöllisesti asiakastiedotteita uudistuksesta tällä verkkosivustolla ja näillä yhdistysten sivuilla. Asiakastiedotteita on julkaistu myös ytj.fi-verkkosivustolla. Uudistusta koskevat asiakastiedotteemme löytyvät PRH:n tiedotearkistosta. Siirry PRH:n asiakastiedotteiden vuoden 2019 arkistoon.
Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 17.03.2020