Gå direkt till innehållet
Meny

Innehållet i nyttighetsmodellansökan

Lagen, förordningen och bestämmelserna om nyttighetsmodellrätt bestämmer hur nyttighetsmodellansökan ska upprättas. Läs mer om lagstiftningen.

När du lämnar in en nyttighetsmodellansökan till Patent- och registerstyrelsen (PRS), fyll i ansökningsblanketten och definiera uppfinningens innehåll med hjälp av följande ansökningshandlingar:

  • beskrivning av uppfinningen
  • skyddskrav
  • eventuella bilder

Dessutom kan ansökan omfatta:

  • en överlåtelsehandling eller ett utlåtande om rätt till uppfinningen, om sökanden är ett företag eller någon annan än uppfinnaren
  • fullmakt om ett ombud anlitas.
Se våra blanketter för nyttighetsmodellansökan.

Använd vår mall när du skriver din ansökan

Det är viktigt att du upprättar din ansökan omsorgsfullt från första början eftersom du senare har begränsade möjligheter att ändra eller komplettera uppgifterna i den.

En bristfälligt upprättad ansökan fördröjer registreringen och kan leda till att ansökan avslås. Använd vår färdiga mall för att försäkra dig om att ansökan uppfyller de formella krav som ställts på den.

Öppna mallen för ansökan och använd den som hjälp. (rtf, 56.3 KB)
Läs våra anvisningar för att använda mallen. (pdf, 84.0 KB)

På vilket språk?

Skriv din nyttighetsmodellansökan antingen på svenska eller på finska. Innan nyttighetsmodellen kan registreras, måste du också lämna in en översättning av skyddskraven på det andra inhemska språket. Om du har skrivit din ansökan på svenska, måste du lämna in skyddskraven även på finska, och tvärtom.

Du kan lämna in din ansökan även på ett annat språk och få en ingivningsdag för den, men vi granskar inte uppfinningens registrerbarhet förrän ansökan har blivit översatt till finska eller svenska.

Beskrivning av uppfinningen

Beskriv din uppfinning skriftligt och så utförligt att en fackman inom området kan använda uppfinningen utgående från beskrivningen. En prototyp eller en muntlig förklaring kan vi inte godkänna som del av nyttighetsmodellansökan.

Beskrivningen måste innehålla allt som är nödvändigt för att förstå uppfinningen, eftersom det inte är tillåtet att senare tillägga något nytt om uppfinningen till ansökan. Efter att du lämnat in din ansökan kan du göra enbart nödvändiga förtydliganden i den, såsom korrigeringar av stavfel.

Beskrivningen har följande struktur:

  • uppfinningens benämning
  • beskrivning av uppfinningens användningsområde, till exempel ”Uppfinningen avser en anordning…”
  • bakgrund för uppfinningen, det vill säga den kända teknikens ståndpunkt på det teknikområde som uppfinningen berör
  • ändamål för uppfinningen, det vill säga hur uppfinningen avhjälper bristerna i kända lösningar
  • allmän beskrivning av uppfinningen och hänvisning till kraven, till exempel "Uppfinningen kännetecknas av det som anges i den kännetecknande delen av skyddskrav 1.”
  • bildförteckning
  • detaljerad redogörelse för uppfinningen med hänvisning till bilder med hjälp av åtminstone ett exempel.

Ange en kort och saklig benämning på uppfinningen som beskrivningens rubrik. Upprepa benämningen också i början av skyddskraven.

Ange i början av beskrivningen användningsområdet för uppfinningen och teknikens ståndpunkt inom det området, det vill säga de lösningar som du redan känner. Om uppfinningen är en förbättring av en existerande anordning, beskriv anordningen i fråga. Om det finns patent- eller nyttighetsmodellpublikationer eller annan litteratur som beskriver teknikens ståndpunkt, ska du nämna dem i beskrivningen.

Ange i beskrivningen vad som kan uppnås med uppfinningen jämfört med den kända teknikens ståndpunkt. Redogör för de problem eller brister som har kommit fram vid den kända tekniken och hur din uppfinning avhjälper bristerna. Ange dessutom uppfinningens syfte genom att hänvisa till skyddskraven.

Gör en förteckning över bilderna i ansökan och beskriv sedan uppfinningen detaljerat genom att hänvisa till bilderna. Presentera åtminstone ett exempel i detalj, där du redogör för minst ett eventuellt sätt att genomföra uppfinningsidén i din uppfinning.

Se ett exempel på en beskrivning.Öppnas i en ny flik

Skyddskrav

Skyddskraven är den viktigaste delen av ansökan. De definierar nyttighetsmodellens skyddsomfång, det vill säga vad nyttighetsmodellinnehavaren får ensamrätt till. Skyddskraven ska ange exakt vad du vill skydda.

Skyddskraven består av

  • uppfinningens benämning
  • uppgift om den teknik i jämförelse med vilken uppfinningen ska vara ny (teknikens ståndpunkt),
  • "k ä n n e t e c k n a d av att"
  • uppgift om det som är nytt och säreget i uppfinningen.

Inled skyddskravet med uppfinningens benämning. Ange sedan uppfinningens tidigare kända egenskaper och till slut uppfinningens nya egenskaper som har uppfinningshöjd. Använd uttrycket "kännetecknad av att" för att skilja de tidigare kända egenskaperna från de nya egenskaperna som har uppfinningshöjd. Skriv ordet "kännetecknad" utglesat eller framhäv det på annat lämpligt sätt.

Ansökan kan innehålla självständiga och osjälvständiga skyddskrav på följande sätt:

  • ett självständigt skyddskrav definierar uppfinningens viktigaste egenskaper och skyddsomfång
  • ett osjälvständigt skyddskrav hänvisar till ett självständigt skyddskrav och kompletterar det genom att presentera övriga egenskaper för uppfinningen.

Skyddskraven kan avse antingen en anordning eller en produkt, inte ett förfarande eller en användning. Förklara alla nödvändiga byggnadsdelar för anordningar och sammansättningen för kemiska produkter. Du kan också definiera kemiska produkter genom att förklara deras framställningssätt.

Du kan ändra skyddskraven under handläggningen, men den information som behövs för ändring måste finnas i beskrivningen eller i de ursprungliga kraven.

Se ett exempel på skyddskrav.Öppnas i en ny flik

Bilder

Gör bilderna gärna till konturteckningar med svarta klara linjer på vitt A4-papper. Skriv ingen förklarande text på bilderna. Markera uppfinningens delar med hänvisningsnummer. Använd samma hänvisningsnummer också i beskrivningen och skyddskraven efter de ord som beskriver uppfinningens olika delar.

Se ett exempel på en ritning.Öppnas i en ny flik
Utskriftsversion Uppdaterad 31.03.2023