Gå direkt till innehållet
Valikko

Bevaka din ensamrätt

Som innehavare av en designregistrering är det ditt ansvar att se till att andra inte gör intrång i din ensamrätt. Bevakningen är viktig för att ensamrätten ska förbli i kraft.

PRS bevakar inte användningen av registrerad design

Patent- och registerstyrelsen (PRS) är en registermyndighet och bevakar därmed inte användningen av registrerad design. Vi kan med andra ord inte ge råd i frågor som rör eventuella intrång, mönsterrättstvister, import och annonsering av produkter, eller i övriga juridiska frågor.

Håll koll på nya designregistreringar

Ett bra sätt att bevaka dina rättigheter är att hålla koll på konkurrenterna och deras registreringar och ansökningar om designregistrering. Använd vår avgiftsfria databas eller anlita till exempel ett ombud för bevakningen. Gå till Mönsterdatabasen.Öppnas i en ny flik

När det gäller gemenskapsformgivningar inom EU är det mycket viktigt att bevaka nya designregistreringar och ge in invändningar eftersom EU:s immaterialrättsmyndighet EUIPO inte på eget initiativ anför identisk design som hinder för senare ansökningar.

Om du upptäcker design som är under behandling och som är nära din design, kan du överväga att komma med invändning mot designen när den har registrerats och kungjorts i Mönsterrättstidningen. Gå till Mönsterrättstidning.Öppnas i en ny flik

Läs mer om hur du lämnar invändningar till PRS.

Vad ska jag göra om jag märker att någon har gjort intrång i min ensamrätt?

Om du upptäcker att någon annan gör intrång i din mönsterrätt genom att använda samma design eller nästan samma design, kan du som innehavare av designregistreringen ingripa mot intrånget. Du kan skicka den eventuella intrångsgöraren ett så kallat varningsbrev där du berättar om din rätt och kräver att intrångsgöraren upphör med intrånget.

Om ni inte kommer överens om en lösning förhandlingsvägen, avgörs tvisten i marknadsdomstolen.

Vid tvister är det bra att anlita en mönsterrättsexpert.
Förteckning över auktoriserade ombud: ombudsregistretÖppnas i en ny flik.

Utskriftsversion Uppdaterad 16.08.2022