Gå direkt till innehållet
Valikko

Junis varumärke: Innostin

En egen innovation är värd ett bra skydd

x

Innostin® är Anssi Seppäs innovativa lyftanordning för personer med funktionsnedsättning. Seppä har själv MS och utifrån sina egna erfarenheter har han en klar syn på de problem som finns med tillgänglighetslösningar. Seppä ville göra världen mer tillgänglig för personer med funktionsnedsättning oberoende av årstid och väder och därtill inspirera dem att motionera.

Cirka åtta år sedan fick innovatören sin första idé om en säker lyftanordning som är lätt att använda och tål Finlands varierande väderförhållanden. Seppä hittade ett företag som har erfarenhet inom branschen och tillsammans utvecklade de idén vidare.

År 2017 grundade Seppä sitt företag Oy Seppsystems Ab på Karvia och ansökte om patent för lyftanordningen. Det var också viktigt att få en CE-märkning för produkten. Seppä hittade en tillverkare från Björneborg, och på våren 2020 var nästan allt i ordning. Det enda som saknades var ett fyndigt namn och att skydda det för eget bruk.

Namnet uppstod av sig självt

x

Seppä förklarar att när han kom på namnet var det som om det bara sa klick i huvudet. Själv tycker han att förleden i det mångtydiga namnet helt enkelt betyder "in". Men namnet kan också tolkas så att det innehåller en förkortning av ordet "invalid" eller att den uppmuntrar ("innostaa" på finska) människor att motionera.

– Jag var mycket nöjd när jag fick veta att namnet Innostin var tillgängligt som varumärke. Allt har jag inte glömt om mina tradenomstudier eftersom jag genast kom på att skydda namnet med ett varumärke. Jag visste att det är ett pålitligt sätt att försäkra sig om att ingen använder namnet och skadar vårt arbete. Det är bra att det finns många sätt att skydda immateriell egendom och att det är lätt att hitta information på nätet.

Innostin registrerades som varumärke för SeppSystems i juni 2020. Samtidigt registrerades SeppSystems-figurmärke med ordelement.

Seppä tycker att jämfört med att ansöka om patent, vilket kräver särskilda kunskaper, var det mycket enkelt att ansöka om varumärke.

Ingenting stoppar innovatören och hans idéer

x

Enligt Seppä är Innostin den enda lyftanordningen på marknaden som i första hand är tillverkad för att tåla Finlands förhållanden utomhus. Innostin är en Nyckelflagga-produkt som vittnar om finländskt arbete.

Storleken på lyftanordningen är 120 x 140 centimeter, men när den inte är i bruk behöver den endast samma aktiva utrymme som räckesstolpen på 10 x 10 centimeter. Anordningen har en lyftkapacitet på 400 kilo. Innostin är en helt underhållsfri anordning och vid behov kan den flyttas från en plats till en annan. Bostadsaktiebolag, personer över 65 år och personer med funktionsnedsättning kan få statsunderstöd för att köpa lyftanordningen.

Innovatör Anssi Seppä har hela tiden många nya idéer i tankarna, men tills vidare säger han inte ett knyst om dem. Nu fokuserar han på att sätta fart på marknadsföringen och försäljningen av Innostin.

Gå till företagets webbplats.Öppnas i en ny flik

Finsk text: Marjo Rautvuori

Bilder: SeppSystems

Utskriftsversion Uppdaterad 27.09.2021