Gå direkt till innehållet
Meny

Tillsyn över kollektiva förvaltningsorganisationer för upphovsrätt 2020

Lagen om kollektiv förvaltning av upphovsrätt (1494/2016, kollektivförvaltningslagen) trädde i kraft den 1 januari 2017. Enligt 54 § 2 mom. i kollektivförvaltningslagen har Patent- och registerstyrelsen (PRS) tillsyn över iakttagandet av denna lag.

År 2020 fanns det i Finland sju kollektiva organisationer som förvaltar upphovsrätt eller närstående rättigheter:

  • Säveltäjäin tekijänoikeustoimisto Teosto ry
  • Gramex äänitemusiikin tekijänoikeusjärjestö ry
  • Kopiosto ry
  • Audiovisual Producers Finland – APFI ry
  • Visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusyhdistys Kuvasto ry
  • Sanasto rf
  • Filmex ry.

PRS uppdrag

PRS uppdrag beskrivs i 54 § i kollektivförvaltningslagen. Läs mera om PRS uppgifter i Finlex. Öppnas i en ny flik

Tillsynsärenden kan inledas genom en begäran om åtgärder som lämnas in till PRS. PRS övervakar även på eget initiativ att kollektivförvaltningslagen följs.

Därtill är PRS med i delegationen för utveckling av kollektiv förvaltning av upphovsrätt.

Kollektiva förvaltningsorganisationers årliga insynsrapport

I slutet av år 2019 höll PRS ett separat möte med var och en av de kollektiva förvaltningsorganisationerna. Vid dessa möten gick parterna igenom de årliga insynsrapporterna för 2018 och antecknade preciseringarna för följande år. I början av 2020 utarbetade PRS promemorior om de årliga insynsrapporterna separat för varje kollektiv förvaltningsorganisation.
I slutet av året granskade PRS de kollektiva förvaltningsorganisationernas årliga insynsrapporter för 2019. Organisationerna var tvungna att lämna sina årliga insynsrapporter till PRS senast den 31 augusti 2020.

Till följd av den rådgivningsskyldighet som ställts på PRS i kollektivförvaltningslagen, och främjandet av god praxis, ansåg PRS det nödvändigt att börja förbereda anvisningar för de årliga insynsrapporterna. Förberedelserna fortsätter 2021.

Delegationens rekommendation till kollektiva förvaltningsorganisationer

Delegationen för utveckling av kollektiv förvaltning av upphovsrätt främjar iakttagandet av god praxis och lämnar rekommendationer om tillvägagångssätt och branschnormer enligt 62 § i kollektivförvaltningslagen.

Årliga insynsrapporter behandlades i delegationen. Den 15 januari 2020 gav delegationen en rekommendation om årliga insynsrapporter. Läs mera om rekommendationen om årliga insynsrapporter.

Delegationen hann sammanträda två gånger i början av 2020. Resten av sammanträdena ställdes in på grund av coronapandemin.

Fall som är under behandling hos PRS

Under 2020 har PRS rett ut flera fall som är under behandling.

I samband med fallen har PRS skickat flera begäranden om redogörelser, träffat kollektiva förvaltningsorganisationer, upprättat mötes-PM och diskuterat med parter som lämnat in begäran om åtgärder.

Fallen som är under behandling gäller i synnerhet följande ämnesområden:

  • omfattning, utsatta tider och återkallelse av överlåtelsen av rättigheter som sker genom avtal mellan rättsinnehavare och kollektiv förvaltningsorganisation
  • kollektiva förvaltningsorganisationens verksamhet på marknaden
  • omfattning av rättsinnehavarens självbestämmanderätt
  • löstagande av verk från kollektiva förvaltningsorganisationens förvaltning.

PRS beslut om lämnande utan prövning

År 2020 meddelade PRS även ett beslut om lämnande utan prövning. Beslutet gällde självbestämmandet av sådana verk vars rättigheter rättsinnehavaren inte har överlåtit till en kollektiv förvaltningsorganisation. I fallet avstod den kollektiva förvaltningsorganisationen från kraven beträffande dessa verk och PRS lämnade ärendet utan prövning med stöd av 57 § mom. 1 punkten i kollektivförvaltningslagen.

PRS övriga verksamhet

Utöver officiella begäranden om åtgärder enligt kollektivförvaltningslagen har PRS aktivt undersökt tips som den fått och klarlagt kollektiva förvaltningsorganisationers tillvägagångssätt. Dessutom har PRS gett anvisningar till kollektiva förvaltningsorganisationer, rättsinnehavare, användare och andra parter om tolkningen av kollektivförvaltningslagen.

Samarbete med andra organisationer

I fjol samarbetade PRS regelbundet med undervisnings- och kulturministeriet (UKM) samt konkurrens- och konsumentverket (KKV) och med internationella aktörer.

Tillsammans med UKM deltog PRS i tre undersökningar av Europeiska kommissionens generaldirektorat för kommunikationsnät, innehåll och teknik (DG-CONNECT). Den första av dessa var i början av året och kom till PRS via UKM och gällde särskilt gränsöverskridande licensiering som regleras i Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/26/EU om kollektiv förvaltning av upphovsrätt och närstående rättigheter och gränsöverskridande licensiering av rättigheter till musikaliska verk för användning på nätet på den inre marknaden (CRM-direktiv) samt Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/790 om upphovsrätt och närstående rättigheter på den digitala inre marknaden och om ändring av direktiven 96/9/EG och 2001/29/EG (DSM-direktiv). Bakom enkäten låg behovet av att reda ut behovet att ändra lagstiftningen och om lagstiftningen fungerar såsom den ska.

De två andra undersökningarna av Europeiska kommissionen ägde rum i slutet av året. Den första av dessa gällde frågor i anknytning till den allmänna tillämpningen av CRM-direktivet och särskilt de bestämmelser som gäller förvaltning och genomskinlighet. Den andra undersökningen fokuserade på den i CRM-direktivet föreskrivna gränsöverskridande licensieringen och den utvidgade kollektiva licensieringen.

Nordiska samarbetsmöten och även andra möten med intressentgrupperna ställdes in 2020 på grund av coronapandemin.

Anmärkningar på PRS eget initiativ 2017-2020

PRS har på eget initiativ gett två anmärkningar i enlighet med 60 § i kollektivförvaltningslagen. Anmärkningarna är från 2018 och 2019. I båda två var det frågan om att lämna den i 40 § i kollektivförvaltningslagen avsedda informationen till PRS och ge in den i 41 § i kollektivförvaltningslagen avsedda årliga insynsrapporten till PRS.

Ärenden som inletts vid PRS utgående från begäranden om åtgärder 2017-2020

År 2017: 1 ärende (beslut om lämnande utan prövning)
År 2018: 2 ärenden (båda fortfarande under behandling)
År 2019: 2 ärenden (båda fortfarande under behandling)
År 2020: 1 ärende (beslut om lämnande utan prövning)

Utskriftsversion Uppdaterad 24.03.2022