Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Tavaroiden ja palveluiden valinta ja ilmoittaminen hakemuksessa

Määrittele hakemuksessa tarkasti, mitä tavaramerkillä haluat suojata. Mieti siis ajoissa, mitä ovat ne tuotteet tai palvelut, joilla merkkiä aiot käyttää. Selvitä esimerkiksi luokitusapuväline-TMClassin avulla, mihin luokkaan kyseinen tuote tai palvelu kuuluu. Sen jälkeen ilmoita tavarat tai palvelut selkeästi hakemuksessa.

Huomaa, että hakemuksen vireille tulon jälkeen et voi enää lisätä tavara- ja palveluluetteloon mitään sellaisia tavaroita tai palveluita, joita se ei alun perin ole kattanut.

Miten valitset oikean luokan?

Ennen hakemuksen tekemistä sinun täytyy selvittää se, millä tuotteilla tai palveluilla tavaramerkkiä jo käytetään tai mahdollisesti aiotaan käyttää lähivuosina. Hakemuksessa ilmoitettavat tavarat ja palvelut valitaan tämän mukaisesti. Jos merkkiä käytetään tavaroiden tunnusmerkkinä, löytyvät ne luokista 1 - 34. Jos tavaramerkkiä käytetään palvelun tunnusmerkkinä, löytyvät nämä luokista 35 - 45.

Esimerkki 1: Jos merkkiä käytetään autojen tavaramerkkinä, on ensisijainen luokka tavaraluokka 12, johon luokitellaan autot tavaroina. Jos merkkiä käytetään autonvuokrauspalvelun tunnusmerkkinä, on ensisijainen luokka 39, johon sisältyvät autonvuokrauspalvelut.

Esimerkki 2: Tietokoneohjelmistoja valmistava yritys haluaa rekisteröidä tavaramerkin. Merkkiä käytetään tietokoneohjelman, mutta myös tilauksesta tehtävän ohjelmointipalvelun tunnusmerkkinä. Merkkiä haetaan luokkaan 9 tavaranimikkeelle "tietokoneohjelmat" sekä luokkaan 42 palvelunimikkeelle "tietokoneohjelmistojen suunnittelu ja kehittäminen".

Miten ilmoitat tavarat ja palvelut hakemuksessa?

Kun täytät tavaramerkkihakemusta, voit valita valmiita tavara-ja palvelunimikkeitä hakemuksessa olevasta luokitustyökalusta. Työkalusta löytyvät nimikkeet ovat valmiiksi PRH:n hyväksymiä. Näiden valmiiden nimikkeiden käyttö nopeuttaa hakemuksesi käsittelyä, koska luetteloa ei tarvitse enää tarkistaa PRH:ssa.

Voit myös kirjoittaa tavara- ja palveluluettelon hakemukseen itse. Tällöin se tarkistetaan PRH:ssa ja luettelon mahdollisista virheistä ja puutteista ilmoitetaan sinulle muodollisessa välipäätöksessä.

Mistä saat tietoa ja apua luokan valinnassa?

Saat yleiskäsityksen siitä, mitkä tavarat tai palvelut menevät mihinkin luokkaan tutustumalla Luokkaotsikot-sivun sisältöön.

Tarkempaa tietoa eri luokkien sisällöstä löytyy Yleiset huomautukset -sivulta ja Luokkaotsikot selityksineen -sivulta.

Tavara- ja palveluluettelon laatimisessa on hyvä käyttää apuna luokitusapuväline-TMClassiaAvautuu uuteen välilehteen tai Tavara- ja palvelukeräintäAvautuu uuteen välilehteen. Myös PRH:n sähköisessä hakemuksessa on luokitustyökalu. Näissä kaikissa on PRH:n jo hyväksymiä nimikkeitä, joiden käyttäminen nopeuttaa hakemuksen käsittelyä.

Huomio! Jos haet suojaa sellaiselle tavaralle tai palvelulle, jonka luokittelusta olet yhä epävarma, sinun kannattaa kirjoittaa kyseinen nimike auki hakemuksen tavara- ja palveluluetteloon. Tällöin kyseisen nimikkeen sisältyminen tavara- ja palveluluetteloon on selvää, ja PRH voi välipäätösmenettelyssä pyytää sinua korjaamaan luokitusta, jos nimike on hakemuksessa ilmoitettu väärään luokkaan.

Esimerkki: Lumikenkiä valmistava yritys hakee tavaramerkkiä ja on hakemuksessaan ilmoittanut tavaraluokitukseksi "Luokka 25: Lumikengät". Koska lumikengät luokitellaan kuitenkin luokkaan 28, PRH opastaa hakijaa välipäätösmenettelyssä korjaamaan luokituksen oikeaan muotoon "Luokka 28: Lumikengät". Jos hakija olisi hakemuksessaan ilmoittanut luokituksen muodossa "Luokka 25: Vaatteet, jalkineet, päähineet, lumikengät", PRH opastaa hakijaa korjaamaan luokitus muotoon "Luokka 25: Vaatteet, jalkineet, päähineet, Luokka 28: Lumikengät".

PRH:n luokitusneuvonta

Jos apu ei löydy näiltä sivuilta, luokitusapuväline-TMClassista tai sähköisen hakemuksen luokitustyökalusta, voit kääntyä PRH:n luokitusneuvonnan puoleen:

  • puh. 029 509 5251

Jos et tavoita luokittelijaa, voit kysyä neuvoa myös sähköpostilla:

  • luokitusneuvonta(at)prh.fi

Luetteloa ei voi laajentaa hakemuksen jättämisen jälkeen

On tärkeää saada luokitus mahdollisimman oikein jo hakemusta jätettäessä. Hakemuksen vireilletulon jälkeen luetteloon ei voida lisätä mitään sellaisia tavaroita tai palveluita, joita se ei alun perin jo kattanut. Luettelon supistaminen sen sijaan on mahdollista koska vain rekisteröinnin voimassa ollessa.

Esimerkki: Yritys valmistaa lumikenkiä ja haluaa rekisteröidä tavaramerkin. Luokan 25 luokkaotsikko on "vaatteet, jalkineet, päähineet". Lumikengät luokitellaan kuitenkin urheiluvälineenä luokkaan 28, jonka luokkaotsikko on "pelit ja leikkikalut; voimistelu- ja urheiluvälineet, jotka eivät sisälly muihin luokkiin; joulukuusenkoristeet". Jos tavaramerkkiä haettaisiin virheellisesti luokkaan 25, ei hakemus kattaisi lumikenkiä.

Esimerkki supistamisesta

  • Luokka 25 "Vaatteet, jalkineet, päähineet"
  • Luokka 25 "Vaatteet"
  • Luokka 25 "Miesten päällysvaatteet"
  • Luokka 25 "Anorakit miehille"
Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 04.03.2024