Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Yritysmuodon rekisteröinti keskinäiseksi kiinteistöosakeyhtiöksi

Osakeyhtiön yritysmuodoksi pitää rekisteröidä keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö, jos yhtiö on yhtiöjärjestyksensä mukaan keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö. Siirry ohjeeseen Mikä on keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö?

Tieto yritysmuodosta näkyy kaupparekisteriotteessa yhtiön perustiedoissa sekä Virre-tietopalvelussa ja YTJ-yrityshaussa.

Rekisteröintiin on kaksi menettelyä:

1. Yhtiö ilmoittaa yritysmuodon keskinäiseksi kiinteistöosakeyhtiöksi.

2. PRH rekisteröi yhtiön viran puolesta keskinäiseksi kiinteistöosakeyhtiöksi

1. Yhtiö ilmoittaa yritysmuodon keskinäiseksi kiinteistöosakeyhtiöksi

Tee ilmoitus yritysmuodon rekisteröinnistä paperilomakkeella. Ilmoitusta ei voi tehdä sähköisesti netissä.

Mitä maksaa?

Ilmoitus on maksuton.

Kuka ilmoittaa?

Joku hallituksen jäsenistä tai toimitusjohtaja allekirjoittaa lomakkeen. Prokura ei riitä kaupparekisteri-ilmoituksen allekirjoittamiseen.

Hallituksen varsinainen jäsen tai toimitusjohtaja voi valtuuttaa ulkopuolisen henkilön tekemään ilmoituksen. Kun valtuutettu allekirjoittaa ilmoituksen, liitä mukaan yksilöity valtakirja oikeaksi todistettuna kopiona tai avoin asianajovaltakirja alkuperäisenä.

Miten teet ilmoituksen?

Tee ilmoitus Y4-lomakkeella.

Tutustu ensin Y-lomakkeen täyttöoppaaseen ytj.fi-sivuilla.Avautuu uuteen välilehteen Sen jälkeen täytä ja tulosta Y4-lomake.

Avaa Y4-lomake. (pdf, 0.3 MB)

Huomio! Valitse Y-lomakkeella, että yritys ilmoittaa muutoksen kaupparekisteriin. Kirjoita Y4-lomakkeen sivulle 2 kohtaan "Lisätietoja PRH:lle", että yhtiö on keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö. Ilmoitukseen ei tarvita mitään liitteitä, sillä PRH tutkii asian rekisteröidyn yhtiöjärjestyksen perusteella.

Miten seuraat ilmoituksen käsittelyä?

Voit seurata PRH:een lähettämäsi ilmoituksen käsittelytilannetta Virre-tietopalvelun ilmoitushausta. Siirry Virre-tietopalveluun.Avautuu uuteen välilehteen

2. PRH rekisteröi yhtiön viran puolesta keskinäiseksi kiinteistöosakeyhtiöksi

PRH on alkanut tehdä oma-aloitteisesti rekisterimerkintöjä yritysmuodon muuttamisesta keskinäiseksi kiinteistöosakeyhtiöksi, jos osakeyhtiö täyttää asunto-osakeyhtiölain 28 luvun 2 §:ssä säädetyn keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön määritelmän.

PRH lähettää näille yhtiöille kirjeen, jossa kerrotaan yritysmuodon rekisteröinnistä ja sen vaikutuksista.

Kirje lähetetään yhtiön kaupparekisteriin merkittyyn osoitteeseen. Yrityksen osoite täytyy ilmoittaa kaupparekisteriin ja pitää tiedot ajan tasalla. Lue ohje osoitteenmuutoksesta.

PRH:n päätöksestä merkitä yhtiön oikeudellinen muoto kaupparekisteriin voi valittaa Helsingin hallinto-oikeuteen.

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 28.03.2024