Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Yritysten ilmoittamia henkilötunnus- ja passitietoja sisältäviä asiakirjoja ollut ostettavissa Virre-tietopalvelussa

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on käynyt läpi 5,7 miljoonaa sähköisessä arkistossa olevaa kaupparekisterin asiakirjaa. Asiakirjat on käyty läpi teknisen eräajon avulla järjestelmien turvallisuuden parantamiseksi.

Eräajossa ilmeni, että PRH:n Virre-tietopalvelussa on ollut ostettavissa myös henkilötunnuksia ja passikopioita sisältäviä asiakirjoja. Ne on nyt salattu eivätkä ole enää ostettavissa Virressä.

Kyseessä ei ole tietomurto, eikä ostaja ole voinut etukäteen tietää ostamiensa asiakirjojen sisältöä.

Olemme tunnistaneet yhteensä 3 495 ostoa sellaisiin ilmoituksiin, joiden asiakirjoissa on ollut virheellisesti julkisina henkilötunnuksia tai passikopioita. Näistä yli puolet on ostanut viranomainen. Määrä on alle 0,5 prosenttia kaikista sähköisen arkiston asiakirjoista.

Pahoittelemme tapahtunutta.

Olemme ilmoittaneet asiasta tietosuojavaltuutetulle ja julkaisseet tiedotteen. Vastaavan välttämiseksi eräajo on otettu pysyvästi käyttöön, ja se salaa henkilötunnus- ja passitietoja sisältävät asiakirjat.

Ohjeet henkilöille, joiden tietoja on voinut olla virheellisesti ostettavissa Virressä

On epätodennäköistä, mutta kuitenkin mahdollista, että virheellisesti luovutettuja henkilötunnuksia käytetään väärin.

Olemme julkaisseet ohjeet henkilöille, jotka epäilevät, että heidän henkilötunnuksensa tai passikopionsa sisältävä asiakirja on voinut olla ostettavissa Virrestä. Lue ohjeet henkilöille prh.fi-sivulta.

Yritykset, joita tapahtunut koskee

Katso lista yrityksistä, joiden ilmoittamia henkilötunnuksia ja passikopioita sisältäviä asiakirjoja on virheellisesti ostettu Virrestä.Avautuu uuteen välilehteen(xlsx, 0.09 Mt)
Yritykset ovat tehneet näitä asiakirjoja sisältävät ilmoitukset kaupparekisteriin marraskuun 2014 ja joulukuun alun 2021 välisenä aikana.

Olemme lähettäneet kirjeen näille yrityksille ja pyytäneet niitä jatkossa kiinnittämään huomiota kaupparekisteri-ilmoitusten sisältöön.

Tarkkana henkilötietojen kanssa

Kaupparekisterin tiedot, myös ilmoitukset liitteineen, ovat kaikkien ostettavissa. Siksi ilmoitukseen ei saa liittää asiakirjoja, joissa on henkilötunnuksia, kotiosoitteita tai muita ei-julkisia tietoja.

Tarvittavista päätöspöytäkirjoista voi ilmoittaa otteet. Koko pöytäkirjaa ei siis tarvitse toimittaa. Lue prh.fi-sivulta ohjeet henkilötunnusten ja muiden tietojen ilmoittamisesta kaupparekisterissä.

Lisätiedot:
PRH:n asiakaspalvelu
p. 029 509 5200
palveluajat 1. –11.3.2022: ma–pe klo 9.00–16.15

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 01.03.2022