Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Patenttilain uudistuksen eteneminen

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) asetti patenttilainsäädännön uudistusta valmistelevan työryhmän kesällä 2022. PRH on mukana työryhmässä. Ryhmä on järjestänyt yhden kuulemistilaisuuden keväällä 2023.

Alun perin tavoite oli viedä hallituksen esitys eduskuntaan syksyllä 2024, mutta tämä aikataulu tulee siirtymään eteenpäin. Työryhmän toimikausi on tällä hetkellä vain tämän vuoden loppuun asti, mutta TEMin mukaan jatkoaikaa on tulossa.

Kansallisessa IPR-strategiassa on todettu, että voimassa oleva patenttilaki on vanhentunut eikä se ole enää linjassa yleislakien, kuten hallintolain ja tietosuojasääntelyn, kanssa. Paikoitellen nykyisessä patenttilaissa käytetään väärää säädöstasoa, mikä aiheuttaa virastoissa ja elinkeinoelämän toimijoissa tulkintaepävarmuutta. Lisäksi lainsäädäntöä pitäisi uudistaa niin, että sähköisten palvelujen kehittäminen onnistuu paremmin.

Uudistamisen yhteydessä arvioidaan muutostarpeet myös muihin keksintöjen suojaamista koskeviin lakeihin, kuten hyödyllisyysmallilakiin ja maanpuolustukselle merkityksellisistä keksinnöistä annettuun lakiin.

Lakiuudistuksen etenemistä voi seurata TEMin hankesivulla.Avautuu uuteen välilehteen

Lisätietoja:

Olli Sievänen
p. 029 509 5438
s-posti: etunimi.sukunimi@prh.fi

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 02.11.2023