Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Karkea esitutkimus ja evaluointi

Miten arvioimme ja edelleen kehitämme syntyneitä ideoita ja innovaatioita?

Tuotekehitysprosessin alkuvaiheessa tehdään koko prosessin kannalta tärkeimmät päätökset. Alkuvaiheen päätöksillä sidotaan hyvin suuri osa koko prosessin kustannuksista sekä vaikutetaan ratkaisevasti tuotekehitysprosessin onnistumiseen ja sen lopputulokseen.
Karkeassa esitutkimuksessa analysoidaan syntyneet ja tunnistetut tuoteideat. Niiden pohjalta luodaan alustavat määrittelyt esimerkiksi asiakastarpeiden mukaisille tuoteominaisuuksille ja perusratkaisuille sekä niiden toteuttamiseen vaadittaville osaamisalueille ja resursseille.

Esitutkimuksen tärkein tehtävä on estää päällekkäinen kehitystyö ja jo patentoitujen tai muuten suojattujen ratkaisujen keksiminen uudelleen. Lisäksi on syytä seurata, onko kilpailijoilta tullut kehitystyön kohteena olevan kaltaisia patenttihakemuksia, tuotteita tai ratkaisuja.

Tässä vaiheessa on myös syytä vertailla kilpailijoiden tekniikan ja osaamisen tasoa sekä selvittää alan teknologiset ja muut trendit. On tarpeellista pohtia, miten yritys voi hyödyntää omassa toiminnassaan joko kilpailijoiden tai jopa muiden tekniikan alojen tai toimialojen parhaita käytäntöjä.

Immateriaalijärjestelmän hyödyntäminen

Tuotekehitysprosessin nopeus ja osumatarkkuus ovat muodostuneet yritysten kilpailukyvyn ja menestyksen kannalta keskeisiksi vaatimuksiksi nopeasti muuttuvilla markkinoilla. Immateriaalijärjestelmän avulla on mahdollista vastata em. haasteeseen.

  • Miten hyödynnämme immateriaalijärjestelmää tietolähteenä erityisesti tuotekehitysprosessin alkuvaiheessa? Mitä yrityksellemme tarkoittavat ideoiden esiseulonta, tekniikan tason selvitys sekä uutuustutkimus?
    • Esiseulonnassa tutkitaan pintapuolisesti, miten mahdollisten tuotteiden tai menetelmien ympäristöt on suojattu esim. patenteilla.
    • Tekniikan tason selvityksessä tutkitaan ja analysoidaan yksityiskohtaisemmin tietyt tekniikat tai menetelmät.
    • Uutuustutkimuksessa selvitetään, onko oma innovaatio tai idea uusi ja mahdollisesti patentoitavissa.
  • Miten vältämme jo kehitettyjen ja jopa patentoitujen ratkaisujen kehitystyön avain- ja keihäänkärkiosaamisalueilla (esim. tekniikan alan analyysin tai teknisen ratkaisun etsinnän avulla)? Näin saamme selvitettyä alan patentoinnin sekä sen, ovatko keihäänkärkiteknologiamme sovellukset vapaasti käytettävissä.
  • Miten laajennamme tiedonhaun koskemaan myös muita kuin omaa alaamme, jotta voimme löytää valmiita ratkaisuja mahdollisiin ongelmiimme? Ovatko ratkaisut vapaasti hyödynnettävissä? Kilpailijaseurannan lisäksi voidaan hyödyntää teknisen ratkaisun etsintää patenttikirjallisuudesta muilta aloilta.
  • Käytämmekö tiedonhaussa omia resurssejamme vai hankimmeko tiedot ostopalveluna? Jos hankimme, niin keneltä ja missä laajuudessa? Esim. uutuustutkimuksen teettäminen maksaa suuruusluokaltaan 1.000–1.500 euroa.

Oy Konelaite Ab varmistaa tuotekehitysprosessin esitutkimusvaiheessa, että syntyneet ideat vastaavat asiakastarvetta arvoanalyysin avulla.

Esitutkimusvaiheessa luodaan ja määritetään tuotteiden tekniset perusratkaisut. Yritys varmistaa myös, että ideoiden toteuttamiseksi vaadittavat osaamisalueet ja resurssit ovat joko itsellä käytettävissä tai hankittavissa kumppaneilta.

Lisäksi Oy Konelaite Ab tutkii ja analysoi tuotekehitysprosessin alkuvaiheessa karkealla tasolla, miten uusien tuoteideoiden ympäristöt on suojattu.

Oy Konelaite Ab pyrkii jatkuvasti nopeuttamaan tuotekehitysprosessiaan immateriaalitiedon laajemman hyödyntämisen avulla. Tiedonkeruun ja erilaisten selvitysten ulkoistamisella lisätään seurannan ammattimaisuutta ja vapautetaan yrityksen resursseja kehitystyöhön. Yritys budjetoi tähän seurantaan 20.000 euroa vuodessa.

Yritys pyrkii karsimaan päällekkäistä kehitystyötä yrityksen sisällä. Kilpailijoiden ja koko toimialan tekniikan tasoa seurataan jatkuvana toimintana ja pyritään tunnistamaan omat kapeat segmentit, joilla voidaan saavuttaa kilpailuetua. Vastuu tästä on tuotekehityspäälliköllä.

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 18.01.2016