Siirry suoraan sisältöön
Valikko

T&K-kustannukset kuriin?

Varsin usein tuotekehityksen kustannukset karkaavat budjetoidusta siksi, että projektin aikana:

  • tulee ennakoimattomia yllätyksiä, jolloin kokonaiskehitysaika pitenee — usein huomattavasti
  • huomataan vasta kehitysvaiheessa tai suojausta haettaessa, että kehitetyt asiat on jo suojattu. Normaalisti tämä merkitsee uutta ideointivaihetta ja taas aikataulun venymistä sekä kustannusten karkaamista.
  • pahimmat yllätykset tulevat, kun vasta markkinointivaiheessa esimerkiksi lanseerauksen jälkeen huomataan, että uusi tuote loukkaa olemassa olevaa patenttia, tavaramerkkiä tai mallisuojaa.

Optimaaliset kustannus-/investointikäyrät, jotka liittyvät immateriaalijärjestelmän hyödyntämiseen tuotekehityksessä ja laajemmin liiketoiminnassa ovat seuraavanlaisia:

Perinteinen T&K-kustannuskäyrä

Pääosa kustannuksista syntyy kehitysvaiheessa ja sen jälkeisessä kaupallistamisvaiheessa.
Kunnolla ja oikein tehdyt investoinnit immateriaalijärjestelmään johtavat siihen, että päätöksenteossa sidotut kustannukset kohdistuvat oikein. Optimaalinen T&K-kustannuskäyrä muodostuu edellisten summana.

Päätöksenteon vaikutus kustannuksiin


Päätöksenteossa sidotut T&K-kustannukset" -käyrä painottuu myös prosessin alkuvaiheeseen. Silloin kustannuksiin liittyvät päätökset on jo pitkälti tehty.

Immateriaalijärjestelmäkustannukset


Immateriaalijärjestelmän hyödyntämiseen liittyvät investoinnit ovat vähäisiä ja kohdistuvat prosessin alkuun eli tiedonhankintaan ja kasvavat uudelleen suojausvaiheen alkaessa. Immateriaalikustannukset ovat tutkimusten mukaan noin 5 % tuotteen innovaatiokustannuksista (OECD, 1998*).


Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 15.01.2016