Hyödyllisyysmalliblogi

Julkaisemme näillä sivuilla hyödyllisyysmalliaiheisia blogikirjoituksia vuoden 2022 aikana.

Hyödyllisyysmallista on moneksi

Kun hyödyllisyysmallilakia yli 30 vuotta sitten suunniteltiin, hyödyllisyysmallista toivottiin apua esimerkiksi seuraaviin tilanteisiin:

  • ratkaisu on keksinnöllinen, mutta ei yllä patentoitavuuden tasolle,
  • pikkuparannus, jolle lyhyen käyttöajan vuoksi patentti olisi liian kallis ratkaisu,
  • mallisuojan tueksi,
  • patenttisuojan tueksi.

Lue blogista, miten hyödyllismallirekisteröinneille löytyy monenlaisia käyttötarkoituksia.

U920001 – ensimmäisen suomalaisen hyödyllisyysmallin tarina

Piirroskuva, jossa ensimmäisen hyödyllisuusmallirekisteröinnin saanut huonekalu Kuva: Puusta tehty huonekalu.

Torstai 2. tammikuuta 1992 oli Hannu Karulle tavallisesta poikkeava aamu. Hänen piti nauttia aamiainen aikaisin ja mennä hyvissä ajoin ja lämpimästi pukeutuneena Albertinkadulle Patentti- ja rekisterihallituksen oven taakse jonottamaan.

Salkussaan hänellä oli rotarikaverin patenttitoimiston laatima hyödyllisyysmallihakemus, jonka hän jättäisi ensimmäisenä suomalaisena hyödyllisyysmallihakemuksena Patentti- ja rekisterihallituksen kirjaamoon.

Lue ensimmäisen hyödyllisyysmallin koko tarina täältä. 


Tietoa hyödyllisyysmallista

Hyödyllisyysmalli on rekisteröity yksinoikeus keksinnön ammattimaiseen hyväksikäyttöön eli tuotteen valmistukseen, myyntiin, käyttöön tai maahantuontiin. Hyödyllisyysmalli on patenttia nopeampi ja halvempi tapa hankkia keksintöön yksinoikeus.

Hyödyllisyysmallia voi hakea keksintöön, joka on uusi, eroaa selvästi aikaisemmin tunnetuiksi tulleista keksinnöistä sekä on teollisesti käyttökelpoinen. Hyödyllisyysmalli on tarkoitettu tuote- tai laitekeksinnöille, sitä ei voi saada menetelmä- tai käyttökeksinnölle.

Rekisteröinti on voimassa neljä vuotta ja se voidaan uudistaa kahdesti. Suoja-aika on enintään 10 vuotta.

PRH rekisteröi hyödyllisyysmallin tutkimatta keksinnön uutuutta tai varmistamatta sen keksinnöllisyyttä. Selvitä siksi keksintösi uutuus ennen hyödyllisyysmallihakemuksen jättämistä.

Lue lisää hyödyllisyysmallista.

Tietoa hyödyllisyysmalliblogista

Julkaisemme hyödyllisyysmalliaiheisia blogikirjoituksia vuoden 2022 aikana. Kirjoituksista löydät mielenkiintoisia tarinoita hyödyllisyysmalleista ja hakijoista niiden takana sekä saat monipuolisen kokonaiskuvan hyödyllisyysmalleista ja niiden käytöstä teknisten ratkaisujen suojamuotona.

Ensimmäinen kirjoitus julkaistaan toukokuussa. Blogiin kirjoittavat alan ammattilaiset, joilla on kerrottavanaan värikkäitä kertomuksia hyödyllisyysmallin 30-vuotisen matkan varrelta.

Blogin toimituskunta:
Jorma Lehtonen
Hanna Aho
Olli Ilmarinen

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 15.06.2022