Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Helmikuun tavaramerkki: Sokevan kuviomerkki

Näkövammaisten liiton omistaman Sokeva Oy:n valmistamat siveltimet ja luudat ovat olleet markkinoilla melkein 70 vuotta. Lähes yhtä pitkä historia on yrityksen yhä käytössä olevalla lepakkokuviomerkillä.

Viime vuonna lepakkokuvioon lisättiin brändiuudistuksen yhteydessä yrityksen nimi. Näin syntynyt uusi kuviomerkki, jossa on sanallinen osa, rekisteröitiin Sokevan tavaramerkiksi helmikuussa 2023.

– Halusimme ehdottomasti säilyttää lepakkotunnuksen alkuperäisenä. Kun palasimme yrityksen alkujuurille, huomasimme, että arvomme ovat edelleen samat. Niitä ohjaa rohkeus ja välittäminen, myös vähempiosaisista, kertoo Sokevan toimitusjohtaja Heli Vähäsilta.

Vaikka Sokevan tunnus on varsin tunnettu varsinkin varttuneemman väen keskuudessa, Vähäsilta pitää sen rekisteröintiä tavaramerkiksi erittäin tärkeänä.

– Ei tänä päivänä tiedä, mitä ikinä voi sattua. Tunnus on osa meidän dna:tamme. Se on erittäin tärkeä omistajallemme, ja rekisteröinnillä osoitamme halumme kunnioittaa perinteitä. Rekisteröinnistä oli helppo saada tietoa. Kun asiaan paneutui ja sille antoi aikansa, hakemuksen teko onnistui vaivattomasti.

Merkin monikäyttöisyyden lisäämiseksi siitä tehtiin myöhemmin myös mustapohjainen versio. Sillekin kuviomerkille on haettu rekisteröintiä.

Lue Sokevan kuviomerkin koko tavaramerkkitarina.Avautuu uuteen välilehteen

Kuukauden tavaramerkin valinta

Patentti- ja rekisterihallitus valitsee kerran kuukaudessa kuukauden tavaramerkin. Kuukauden tavaramerkki valitaan edellisenä vuonna kyseisen kuukauden aikana rekisteröityjen tavaramerkkien joukosta. Esimerkiksi helmikuun 2024 tavaramerkki on valittu helmikuussa 2023 rekisteröityjen tavaramerkkien joukosta.

Valinnan tarkoituksena on esimerkkien avulla kertoa tuotteiden ja palveluiden suojaamisen hyödyistä ja tärkeydestä.

Kuukauden tavaramerkeiksi valitaan mahdollisimman erilaisia tavaramerkkejä eri tavara- ja palveluluokista. Valintaan vaikuttavat myös tavaramerkin erottuvuus muista tavaramerkeistä.

Tutustu myös muihin kiinnostaviin kuukauden tavaramerkkeihin.Avautuu uuteen välilehteen

Tavaramerkin hakeminen on helppoa

Mieti ensin, onko tavaramerkkisi erottamiskykyinen. Varmista sen jälkeen tietokannoista, ettei samankaltaista merkkiä tai toiminimeä ole jo rekisteröity samankaltaisille tuotteille. Määrittele vielä ne tuotteet ja palvelut, joissa merkkiä aiot käyttää. Tee lopuksi hakemus sähköisesti.

Lisätietoa ja -ohjeita tavaramerkin hakemiseen.

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 01.02.2024