Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Kuolinpesä jatkaa yksityisen elinkeinonharjoittajan toimintaa

Kun yksityisen elinkeinonharjoittajan jakamaton kuolinpesä jatkaa elinkeinotoimintaa, tee kaupparekisteriin muutosilmoitus Y6-paperilomakkeella. Ilmoituksen tekeminen netissä YTJ-palvelussa ei ole kuolinpesän osalta mahdollista.

Tällä sivulla on kuolinpesän ilmoitukseen liittyvät erityiset seikat. Pääset sivun lopusta siirtymään yksityisen elinkeinonharjoittajan muutosilmoituksen paperilomake -ohjeeseen.

Miten ilmoitat?

Käytä lomaketta Y6 ja rastita lomakkeen kohta "ilmoitus kaupparekisteriin".

Toiminimeä ei tarvitse muuttaa, vaan elinkeinotoimintaa voi jatkaa muuttamattomalla toiminimellä

Ilmoita kuolinpesän osakkaiden nimet kaupparekisteriin Y6-lomakkeella (sivu 2. lisätietokenttä). Älä kirjoita lomakkeelle henkilötunnuksia, henkilöiden kotiosoitteita tai arkaluonteisia tietoja.

Mitä ilmoittaminen maksaa?

Ilmoituksen käsittelymaksu on 95 euroa, kun elinkeinonharjoittajaa koskeva tieto muuttuu.

Mitä liitteitä tarvitset ilmoitukseen?

Anna elinkeinonharjoittajan kuolinpesästä selvitys ilmoituksen liitteenä. Selvitys voi olla esimerkiksi yhden henkilön oikeaksi todistama ote perukirjan sivusta, josta kuolinpesän osakkaat käyvät ilmi. Älä lähetä koko perukirjaa ilmoituksen liitteeksi.

Älä lähetä selvitystä, jossa näkyy henkilötunnuksia, kotiosoitteita tai arkaluonteisia tietoja.

Kuka allekirjoittaa ilmoituksen?

Kaikki kuolinpesän osakkaat tai heidän valtuuttamansa henkilö allekirjoittaa Y6-lomakkeen. Oheista valtakirja ilmoituksen liitteeksi, kun valtuutettu allekirjoittaa lomakkeen.

Jos kuolinpesään kuuluu alaikäinen, myös alaikäisen edunvalvoja allekirjoittaa lomakkeen.

Jos myös edunvalvoja on kuolinpesän osakas, edunvalvojan sijainen allekirjoittaa ilmoituksen.

Jos kuolinpesän osakkaalle on määrätty edunvalvojan sijainen, liitä ilmoitukseen selvitys edunvalvojan sijaisen määräämisestä ja selvitys siitä, että hän on saanut holhousviranomaisena toimivalta Digi- ja väestötietovirastolta (DVV) luvan harjoittaa elinkeinoa alaikäisen lukuun. Selvitys voi olla esimerkiksi yhden henkilön oikeaksi todistama ote myönnetystä luvasta. Älä lähetä otetta, jossa näkyy henkilötunnuksia, kotiosoitteita tai arkaluonteisia tietoja.

Edunvalvontaa koskevista asioista voi kysyä taustoitusta Digi- ja väestötietovirastosta. Siirry Digi- ja väestötietoviraston verkkosivustolle lukemaan edunvalvonnasta.Avautuu uuteen välilehteen

Yksityisen elinkeinonharjoittajan paperilomake -ohje

Pääset tästä yksityisen elinkeinonharjoittajan muutosilmoituksen paperilomake -ohjeeseen.


Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 23.06.2020