Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Mallien luokitus

Mallit luokitellaan käyttötarkoituksensa mukaisesti määrättyihin luokkiin. Luokitus ei määritä mallirekisteröinnin suoja-alaa, vaan luokituksen avulla mallit on helppo löytää. Esimerkiksi pakkaustarvikkeet löytyvät pääluokasta 9 ja huonekalut pääluokasta 6. Pääluokalla on useita alaluokkia.

Mallioikeuden rekisteröintiä hakevan henkilön ei tarvitse tuntea mallien luokittelujärjestelmää, eikä luokkaa ole pakko ilmoittaa rekisteröintihakemusta tehtäessä. PRH tekee luokittelun hakijan puolesta.

Jos hakija on itse luokitellut mallin, eikä luokitus ole oikein, PRH ottaa yhteyttä hakijaan ja korjaa luokittelun yhteydenpidon eli välipäätöksen perusteella.

Tutustu tarkemmin hakemuksen käsittelyyn PRH:ssa.

Mallit luokitellaan pääluokan ja alaluokan tarkkuudella

Mallit luokitellaan kansainvälisen Locarnon luokitussopimuksen mukaisesti. Mallit on jaettu 32 pääluokkaan. Pääluokat puolestaan on jaettu tarpeen mukaisesti useampiin alaluokkiin.

Esimerkiksi huonekalujen pääluokka on 6. Pöytien alaluokka on 03 ja kaappien 04. Rekisteröintihakemuksessa pöydän luokitukseksi siis ilmoitetaan 6-03 ja kaapin luokitukseksi 6-04.

Tutki rekisteröityjä malleja luokan perusteella

Jos esimerkiksi haluat tietää, millaisia pöytiä on suojattu malleina, voit etsiä niitä Mallitietokannasta luokkatiedon avulla. Mallitietokanta sisältää tiedot Suomessa haetuista malleista.

Siirry Mallitietokantaan.Avautuu uuteen välilehteen

Voit tutkia Euroopan unionin teollisoikeuksien viraston, EUIPOn, ylläpitämästä Design View -tietokannasta sekä EUIPOn rekisteröimiä yhteisömalleja että monien kansallisten virastojen tietokannoissa olevia malleja.

Siirry Design View -tietokantaan.Avautuu uuteen välilehteen

Valitse mallillesi oikea luokka DesignClassin avulla

Etsiessäsi sopivaa luokkaa omalle mallillesi voit käyttää myös DesignClass-tietokantaa.

DesignClassissa voit etsiä oikeata luokitusta hakusanan perusteella, esimerkiksi hakusanalla "valaisimet". Hakusana on aina monikkomuodossa. Vastauksena saat erilaisia vaihtoehtoja.

Voit myös etsiä mallillesi sopivaa hakusanaa tietyn luokan ja alaluokan perusteella, esimerkiksi 8-01.

Siirry DesignClass-tietokantaan.Avautuu uuteen välilehteen

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 19.07.2019