Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Suojaa keksintösi

Jos haluat käyttää ideaasi ja keksintöäsi tehokkaasti, on yleensä parempi suojata se lainsäädännössä määritellyillä välineillä. Patentin ajatuksena on keksintöjä koskevan tiedon julkistaminen. Vastikkeena julkistamisesta patentti antaa keksijälle yksinoikeuden keksintöön rajoitetuksi ajaksi.

Keksintöä voi yrittää suojata myös pitämällä keksinnön salassa, mikä voi olla kannattavaa, jos tuotteen odotettavissa oleva elinaika markkinoilla on lyhyt. Tällaisia ovat esimerkiksi lelut ja muoti-ilmiöt. Coca-Colan reseptin salassapito taas perustuu ajatukseen, että tuotteen kopioiminen on vaikeaa.

Pahimmassa tapauksessa salassapito voi kuitenkin haitata tuotteen kaupallista hyödyntämistä. Lisäksi on mahdollista, että joku toinen saa saman idean kuin sinä, jolloin hän voi saada siihen jopa patentin. Idean salassa pitäminen toimii näin ollen vain rajoitetusti.

Patentoinnin edut ja kannattavuus

Patentit liittyvät uusiin teknisiin ratkaisuihin, joiden kehittäminen saattaa vaatia paljon työtä. Esimerkiksi lääkkeiden kehittäminen on hyvin kallista, ja niiden elinaika markkinoilla on usein pitkä. Tällöin patenttiin investoiminen kannattaa. Keksijän tuleekin arvioida patentointia harkitessaan keksinnön tuotto-odotukset verrattuna patentoinnin kustannuksiin.

Patentoinnilla on mahdollista saavuttaa etuja monilla eri alueilla:

  1. Markkinointi
    Patentti on merkityksellinen markkinoinnin kannalta, koska se antaa "innovatiivisen leiman", joka voi sinänsä nostaa tuotteen arvoa.
  2. Yrityksen arvo
    Patentteja käytetään yhtenä tekijänä yrityksen arvon määrityksessä.
  3. Sijoittajien kiinnostus
    Pääomasijoittajat eivät yleensä sijoita yrityksiin, joilla ei ole selkeää patentointistrategiaa.
  4. Tulonlähde
    Lisenssimaksut voivat olla yrityksellesi merkittävä tulonlähde.
  5. Strateginen etu
    Patentit ovat merkittävä osa yrityksen IPR-strategiaa, joka muodostuu yhdessä muiden suojamuotojen, kuten mallisuojan ja tavaramerkin, kanssa.

Valitse sopiva suojamuoto

Suojan voi saada myös tuotteen tai sen osan ulkomuodolle (mallisuoja) tai yrityksen valmistaman tuotteen tunnusmerkille (tavaramerkki). Lakisääteinen oikeus kirjalliseen tai taiteelliseen teokseen on voimassa ilman erillistä hakemista (tekijänoikeus).

PRH:n patenttiasiantuntijat vastaavat mielellään keksinnön suojaamista koskeviin kysymyksiin. Esimerkiksi:

  • Sopisiko minun idealleni paremmin mallisuoja kuin patentti?
  • Mitä mahdollinen patentti todella suojaisi, jos esimerkiksi valmistusmenetelmää on vaikea päätellä valmiista tuotteesta?
  • Kuinka kalliiksi patentointi tulee?
  • Missä tapauksessa hyödyllisyysmalli on patenttia sopivampi suojamuoto?
Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 07.06.2019