Eurooppapatentti ja Euroopan patenttisopimus
Eurooppapatenttihakemuksella (EP-hakemus) voit saada patentin valtioihin, jotka ovat liittyneet Euroopan patenttisopimukseen (European Patent Convention, EPC). Patenttisopimuksen on allekirjoittanut 38 valtiota, ja lisäksi kaksi valtiota on tehnyt erillissopimuksen eurooppapatenttien voimaansaattamisesta. Sopimusmaita kutsutaan EPC-valtioiksi tai Euroopan patenttijärjestön (European Patent Organisation) jäsenmaiksi.

EP-hakemuksen käsittelee ja myöntää Euroopan patenttivirasto (European Patent Office, EPO). Eurooppapatentin myöntämisen jälkeen patentin pitää saattaa voimaan niissä EPC-maissa, joihin hakija haluaa patenttisuojan. Eurooppapatentti ei siis ole ylikansallinen patentti, vaan nippu kansallisia patentteja. EPOn päätoimipaikka on Münchenissä. Sillä on sivuvirasto Haagissa ja sivutoimipiste Berliinissä. Lisäksi EPOlla on patentti-informaatiokeskus Wienissä. Euroopan patenttivirasto on itsenäinen organisaatio, eikä kuulu EU:n alaisuuteen.
Euroopan patenttisopimus allekirjoitettiin 5.10.1973 ja samalla EPC-sopimuksella luotiin sopimusvaltioiden yhteinen patentinmyöntämismenettely. Suomi liittyi Euroopan patenttisopimukseen vuonna 1996.
Lisätietoja:
- European Patent Convention, EPC
- EPC valtiot
- European Patent Organisation
- European Patent Office, EPO
EPC:hen liittyvä kansallinen lainsäädäntö:
- National Law Relating to EPC
- Eurooppapatenttien myöntämisestä tehdyn yleissopimuksen uudistamiskirja (Säädöskokoelman sopimussarja 93/2007)
Suomen eurooppapatenttia koskeva lainsäädäntö:
- Patenttilaki (9 b luku): Eurooppapatentti ja eurooppapatenttia koskeva hakemus