Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Tavaroiden ja palvelujen luokitus

Tavaramerkkirekisteröinnin antama yksinoikeus rajoittuu hakemuksessa tai rekisteröinnissä lueteltuihin tavaroihin ja palveluihin. Yksinoikeus ei siis käsitä kaikkia maailman tavaroita ja palveluita. Tavara- ja palveluluettelo määrittää tavaramerkin yksinoikeuden suoja-alan, ja luettelon perusteella arvioidaan merkin erottamiskykyä samoin kuin sekaannusvaaraa muihin merkkeihin.

Kaikki maailman tavarat ja palvelut on jaettu luokkiin tiettyjen kriteerien mukaisesti. Tällaisia kriteerejä ovat esimerkiksi tavaroiden käyttötarkoitus tai palvelujen toimiala. Luokkia on kaikkiaan 45. Luokat 1-34 koskevat tavaroita ja luokat 35-45 palveluita.

Tavaramerkkihakemuksessa pitää aina ilmoittaa, mille tavaroille tai palveluille tavaramerkkisuojaa haet. Voit hakea rekisteröintiä yhdessä tai useammassa luokassa.

Lue lisää tavaroiden ja palvelujen ilmoittamisesta hakemuksessa.

Siirry luokitusapuväline-TMClassiin.Avautuu uuteen välilehteen

Muilla luokitusta käsittelevillä sivuilla kerrotaan, kuinka valitaan oikea luokka ja kuinka tavarat tai palvelut ilmoitetaan hakemuksessa.

Syventävää tietoa luokituksesta, sen perusteista sekä tietolähteistä löytyy Luokituksen periaatteet ja tietolähteet -sivuilta.

Miksi tavaroita ja palveluita luokitellaan?

Luokitusjärjestelmä on ennen kaikkea apuväline, jonka avulla löydetään samankaltaisia tavaroita tai palveluita varten haetut ja rekisteröidyt tavaramerkit.

Tavara- ja palveluluettelo määrittää rekisteröinnin suoja-alan ja laajuuden.

Kuinka monta luokkaa hakemukseen voi ottaa?

Perushakemusmaksulla tavaramerkin voi rekisteröidä yhteen luokkaan. Jokaisen lisäluokan osalta tulee suorittaa lisäluokkamaksu.

Mitä enemmän tavaroita ja palveluita hakemuksessa on, sitä todennäköisemmin PRH voi löytää esteitä tutkiessaan rekisteröintiä. Lisäksi hakemuksen käsittely on hitaampaa.

Luokitusneuvonta

Saat tarvittaessa apua luokitusneuvonnasta:

  • puh. 029 509 5251 ja
Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 04.03.2024