Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Saavutettavuusseloste: Yhdistysrekisterin sähköinen asiointi

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) tekee jatkuvasti työtä palvelun saavutettavuuden parantamiseksi. Päivitämme tätä selostetta sitä mukaa kuin puutteita korjataan.

PRH pyrkii takaamaan "Sähköinen ilmoitus yhdistysrekisteriin"-palvelun saavutettavuuden lain mukaisesti (laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019Avautuu uuteen välilehteen).

Saavutettavuusselosteen laatiminen

Tämä seloste on laadittu 12.9.2019. Selostetta tarkistettiin viimeksi 28.11.2023.

Seloste perustuu kolmannen osapuolen tekemään arviointiin.

Mikä on saavutettavuuden tila?

Tämä verkkopalvelu täyttää lain vaatimukset osittain (laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019Avautuu uuteen välilehteen). Vaatimusten noudattamatta jättämiset on lueteltu alla.

Ei-saavutettava sisältö

Alla mainittu sisältö ei ole saavutettavissa seuraavista syistä:

Lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 noudattamatta jättäminen.

Seuraava sisältö tai toiminnot eivät ole vielä vaatimusten mukaisia (WCAG-kriteerien mukaan), mutta korjauksia puutteisiin on tulossa:

  1. (WCAG 1.3.1, 2.4.1, 2.4.7) Otsikko saa kohdistuksen näppäimistöllä liikuttaessa, vaikka kyseessä ei ole linkki.
  2. (WCAG 2.4.3) Ruudunlukijalla edettäessä kohdistus siirtyy myös dialogin taustalla oleviin kohteisiin, koska vieritystä ei ole suljettu pois. Ruudunlukijakäyttäjälle ei myöskään aina kerrota, että kyseessä on modaalidialogi.
  3. (WCAG 1.3.1) Lomakkeilta löytyvä Kotimainen/Ulkomainen osoite-alasvetovalikko ei toimi odotetusti ruudunlukijalla.
  4. (WCAG 1.4.1, 3.2.4) Footerin Tietosuojaseloste ja Saavutettavuusseloste ei erotu linkkeinä muusta tekstistä eikä saa korostusta kohdistettaessa.
  5. (WCAG 1.4.1, 3.2.4) Murupolun nykyinen sijainti ei erotu muille sivuille johtavista linkeistä.
  6. (WCAG 2.4.4, käytettävyys) Palaa Omat yhdistykseni -sivulle -linkki ei pelkästään vie Omat yhdistykseni -sivulle vaan myös tallentaa ilmoituksen keskeneräisenä. Tämä ei käy linkin tekstistä ilmi.
  7. (WCAG 1.3.5) Lomakkeilla on lomakekenttiä, joilla kerätään käyttäjän henkilötietoja, mutta niiden tarkkaa tarkoitusta ei ole määritelty ohjelmallisesti.
  8. (WCAG 1.3.1, 3.3.2, 4.1.2) Valintapainikkeiden ryhmään ei ole yhdistetty ohjelmallisesti otsikkoa ”Valitse yhdistyksen kieli”. Sama ongelma on myös ainakin Käyntiosoitteen lomakkeella, jossa on kaksi valintaruutua.
  9. (WCAG 1.3.1, 3.3.1, käytettävyys) Lomakkeilla käytetään passiivisia jatkamispainikkeita palautteena siitä, että pakollisia tietoja on täyttämättä.

PRH pyrkii korjaamaan ei-saavutettavan sisällön saavutettavaksi vuoden 2025 loppuun mennessä.

Miten voit antaa palautetta puutteista saavutettavuudessa?

Jos huomaat yhdistysrekisterin sähköisessä asioinnissa puutteita saavutettavuudessa, niin anna ensin palautetta meille PRH:een. Vastaukseen voi kulua 14 päivää. PRH:n palauteryhmä vastaa palautteiden käsittelystä. Siirry antamaan palautetta prh.fi:ssä olevista saavutettavuutta koskevista puutteista.

Jos et ole tyytyväinen PRH:lta saamaasi vastaukseen tai et saa PRH:lta vastausta lainkaan 14 päivän aikana, voit tehdä ilmoituksen saavuttavuutta valvovalle viranomaiselle Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.Avautuu uuteen välilehteen

Etelä-Suomen aluehallintovirasto yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
saavutettavuusvaatimukset.fiAvautuu uuteen välilehteen
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 05.12.2023