Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Ohjelmistoyrityksille digitilinpäätösten rajapinta kaupparekisteriin

Tämä ohje on ohjelmistoyrityksille, jotka ylläpitävät taloushallinnon järjestelmiä.

Ohjelmistoyritys voi ottaa käyttöön PRH:n rajapinnan, josta digitaalinen IXBRL-muotoinen tilinpäätös metatietoineen voidaan lähettää kaupparekisteriin.

Rajapintayhteyden käyttö on maksutonta.

PRH ei tarjoa valmista asiakasohjelmistoa rajapinnan käyttöön. Ohjelmistoyrityksen täytyy siksi kehittää omaan taloushallinnon järjestelmäänsä riittävä toiminnallisuus, jolla IXBRL-tilinpäätös lähetetään kaupparekisteriin.

Mitä tilinpäätöksiä rajapintaan voi lähettää?

Tällä hetkellä rajapinta ottaa vastaan osakeyhtiöiden tilinpäätöksiä ja säätiöiden vuosiselvityksiä IXBRL-muodossa.

Tulevaisuudessa rajapinta voi mahdollisesti ottaa vastaan myös muiden yritysmuotojen ja eri taksonomioiden mukaisia tilinpäätöksiä.

Lähetettävän tilinpäätöksen täytyy olla IXBRL-muodossa (Inline eXtensible Business Reporting Language). IXBRL-muotoisissa tilinpäätöksissä XBRL-tiedot on upotettu HTML-sisältöön.

Tiedot esitetään standardien ja luokitusten mukaisesti yhtenäisellä tavalla mutta sellaisessa visuaalisessa muodossa, johon käyttäjät ovat tottuneita. Tietojen esittämiseen ei ole muita vaatimuksia. Tilinpäätöksen voi siis visualisoida haluamallaan tavalla, kunhan se noudattaa IXBRL-standardeja.

Millainen rajapinta on?

Rajapinta on REST API, ja siihen tunnistaudutaan erillisen autentikaatiopalvelimen kautta, josta saadaan varsinaisissa rajapintakutsuissa käytettävä access token.

Rajapinnasta saadaan haettua erillisellä kyselyllä tieto siitä, mitä yhtiömuotoja ja taksonomiaversioita rajapinta kyseisellä hetkellä tukee.

Tilinpäätöksen tai vuosiselvityksen mukana toimitetaan metatietoja, kuten esimerkiksi Y-tunnus sekä tilikauden alkamis- ja päättymispäivämäärät. Metatietoja annetaan sekä URL-parametreissa että kutsun bodyssa JSON-muodossa. Body lähetetään multipart/form-data -muodossa, jossa annetaan metatietojen lisäksi itse IXBRL-tiedosto liitteenä.

Rajapinta tarkistaa, että annetut metatiedot ovat kunnossa ja täsmäävät itse IXBRL-tiedoston sisällön kanssa. Metatietojen täsmäävyyden lisäksi tarkistetaan, että tilinpäätös tai vuosiselvitys on rakenteeltaan oikeanlainen. Tulevaisuudessa rajapinta tulee tarkistamaan myös IXBRL-tiedoston sisällön tarkemmin.

Jos lähetyksen validoinnit onnistuvat, palauttaa rajapinta onnistuneen vastauksen. Muissa tapauksissa palautetaan virhekoodi ja tarkempi kuvaus virheen syystä.

Rajapintayhteys on lähtökohtaisesti avoinna ympäri vuorokauden.

Miten saat rajapinnan käyttöön?

Rajapintayhteyden käyttöönotto edellyttää sopimuksen tekemistä PRH:n kanssa.

PRH tarjoaa testipalvelimen rajapinnan testausta varten.

Ota yhteyttä ja kysy lisää rajapinnasta tai tilaa sopimusehdot ja rajapinnan kuvaus sähköpostiisi: digitilinpaatos(at)prh.fi

Osakeyhtiöiden tilinpäätöksen taksonomian löydät Valtiokonttorin sivuilta.Avautuu uuteen välilehteen

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 25.04.2024