Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Aineettomia tarinoita muotoilusta

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) käynnistää maanantaina 16.10.2023 viestintäkampanjan, joka pyrkii lisäämään pk-yritysten ja yrittäjien tietoisuutta muotoilun suojaamisen tärkeydestä ja mallioikeudesta, yhdestä vähiten tunnetusta aineettoman omaisuuden suojamuodosta.

Kampanja koostuu www.aineettomiatarinoita.fi–verkkosivustosta, markkinointivideosta sekä yhteistyössä suomalaisten yritysten kanssa toteutetuista haastatteluista. Niissä neljän eri yrityksen edustajat jakavat näkemyksiään ja kokemuksiaan siitä, miten aineettoman omaisuuden suojaaminen ja mallioikeuksien käyttö on tukenut heidän liiketoimintaansa.

Kampanja tulee näkymään 16.10.-29.10.2023 muun muassa Alma Median sähköisissä kanavissa sekä PRH:n sosiaalisessa mediassa. Sen pääasiallisena rahoittajana toimii Euroopan unionin teollisoikeusvirasto EUIPO.

Lisätietoja kampanjasta PRH:n verkkosivuilta.

Miksi mallioikeus?

Mallioikeus on tärkeä teollisoikeudellinen suojamuoto, joka liittyy tuotteiden muotoiluun, niiden näköaistein havaittavaan ulkomuotoon. Se tarjoaa suojaa tuotteiden muodoille, kuvioille, koristelulle tai yksityiskohdille.

Mallioikeudet voivat suojata monenlaisia esineitä, mm. huonekaluja, pakkauksia, vaatteita, valaisimia tai muita kalusteita. Suojaa voivat saada myös esim. tietokoneen näytöt, näppäimistöt, hiiret tai muut ohjaimet samoin kuin sovellusten käyttöliittymien ulkoasut ja pelihahmot.

Mallioikeuden pääasiallinen tarkoitus on estää muita tahoja kopioimasta tai jäljittelemästä suojattua tuotetta ilman oikeudenhaltijan lupaa. Se on kielto-oikeus, joka antaa oikeudenhaltijalle mahdollisuuden estää kilpailijoita hyötymästä tuotteiden suunnittelutyöstä ilman taloudellista korvausta. Samalla se mahdollistaa oikeuksien lisensointiin ja myyntiin perustuvan liiketoiminnan.


Lisätietoja

Kehitysasiantuntija Olli Ilmarinen
Patentti- ja rekisterihallitus (PRH)
p. 029 509 5236
etunimi.sukunimi@prh.fi

Verkostoasiantuntija Jani Joenniemi
Euroopan unionin teollisoikeusvirasto (EUIPO)
p. 029 509 5166
ext.etunimi.sukunimi@prh.fi


Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 16.10.2023