Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Sääntöjen laatiminen

Yhdistyksen säännöt ja yhdistyslaki ohjaavat yhdistyksen toimintaa. Säännöissä on mainittava esimerkiksi yhdistyksen nimi, kotikunta sekä yhdistyksen tarkoitus ja toimintamuodot.

PRH tekee merkinnät pääsääntöisesti yhdistysrekisteriin ilmoitusten perusteella. Yhdistyksen täytyy huolehtia, että sen tiedot ovat ajantasaiset yhdistysrekisterissä.

Tutustu ensin ohjeisiin, jotka löydät valikon kautta. Jos säännöissä on lainvastaisia määräyksiä, PRH pyytää yhdistystä korjaamaan sääntöjä, ja sääntöjen rekisteröinti viivästyy.

Sääntöjen tarkastaminen PRH:ssa

PRH tarkastaa, että säännöissä on kaikki yhdistyslain asettamat vaatimukset ja että sääntömääräykset eivät ole ilmeisen lainvastaisia.

Pakollisten määräysten lisäksi sääntöihin voidaan ottaa muitakin, yhdistyksen sisäistä toimintaa koskevia määräyksiä. Näidenkään määräysten sisältö ei saa olla lainvastainen, eivätkä ne saa loukata sivullisen oikeuksia. 

PRH ei tutki, ovatko säännöt yhdistyksen toiminnan kannalta tarkoituksenmukaisia. Siksi yhdistyksen kannattaakin itse harkita huolellisesti, millaiset säännöt olisivat yhdistyksen käytännön toiminnan kannalta hyvät. Jos rekisteröinnin jälkeen säännöistä tulee esimerkiksi tulkintaristiriitoja, ratkaistaan nämä viime kädessä käräjäoikeudessa.

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 07.05.2024