Yhdistyksen Y-tunnus

Yhdistys saa yritys- ja yhteisötunnuksen eli Y-tunnuksen, kun se on ilmoittautunut PRH:n kaupparekisteriin tai Verohallinnon rekistereihin.

Y-tunnus merkitään yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ). Yhdistysrekisteri ei kuulu YTJ:hin, eiväkä yhdistyksen tiedot ja niiden muutokset välity yhdistysrekisteristä YTJ:n yrityshakuun. Vastaavasti Y-lomakkeilla tai YTJ:n sähköisessä palvelussa ilmoitetut muutokset eivät siirry yhdistysrekisteriin.

Esimerkki: Jos ilmoitat yhdistysrekisteriin yhdistyksen uuden osoitteen, niin uusi osoitetieto ei näy YTJ:n sähköisessä palvelussa tai YTJ-yrityshaussa.

PRH merkitsee yhdistyksen yhdistysrekisteriin, eikä yhdistykselle anneta Y-tunnusta vaan kuusinumeroinen rekisterinumero. Y-tunnus ei korvaa yhdistyksen rekisterinumeroa, eikä tee yhdistyksestä oikeuskelpoista.

Milloin yhdistys saa Y-tunnuksen?

Yhdistys saa Y-tunnuksen seuraavissa tilanteissa:

  1. Yhdistys tarvitsee tunnuksen verotuksen toimittamista tai viranomaisasiointia varten ja tekee siksi perustamisilmoituksen Verohallintoon.
  2. Yhdistys tarvitsee tunnuksen, koska se harjoittaa elinkeinotoimintaa, ja tekee siksi perustamisilmoituksen kaupparekisteriin.

Miten haet Y-tunnusta?

Ohjeet yhdistyksille Y-tunnuksen hakemisesta on ytj.fi-verkkosivuilla. Siirry ytj.fi-verkkosivustolle lukemaan ohjeet, kuinka haet yhdistykselle Y-tunnusta.

Miten ilmoitat Y-tunnuksellisen yhdistyksen muutokset?

Jos yhdistyksellä on Y-tunnus, sinun täytyy ilmoittaa muutokset YTJ-järjestelmään.
Siirry ytj.fi-verkkosivustolle lukemaan ohjeet, kuinka ilmoitat Y-tunnuksellisen yhdistyksen muutokset.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 04.03.2019