Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Yhdistyksen Y-tunnus

Kaikki PRH:n yhdistysrekisteriin merkityt yhdistykset saivat yritys- ja yhteisötunnuksen, Y-tunnuksen, 18.9.2019. Samalla luovuttiin yhdistysrekisterinumeron käytöstä.

Jos yhdistyksellä oli 18.9.2019 jo aiemmin saatu Y-tunnus, sama tunnus säilyy.

Uudet, yhdistysrekisteriin ilmoitettavat yhdistykset saavat Y-tunnuksen heti, kun yhdistyksen perustamisilmoitus on kirjattu yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ).

Y-tunnuksen myöntämisestä ei lähetetä erillistä ilmoitusta. Y-tunnus on nähtävissä YTJ:n yritys- ja yhteisöhaussa yhdistyksen nimellä noin kahden työpäivän kuluttua ilmoituksen jättämisestä. Siirry YTJ:n yritys- ja yhteisöhakuun.Avautuu uuteen välilehteen

Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä (YTJ)

Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä (YTJ) on PRH:n ja Verohallinnon yhdessä ylläpitämä tietojärjestelmä.

YTJ:ssä ovat mukana yritykset ja yhteisöt, jotka on merkitty

  • PRH:n kaupparekisteriin, yhdistysrekisteriin tai säätiörekisteriin
  • Verohallinnon ennakkoperintä-, työnantaja- tai arvonlisäverovelvollisten rekisteriin sekä
  • yritykset ja yhteisöt, joista on tehty perustamisilmoitus, mutta joita vielä ei ole merkitty edellä mainittuihin rekistereihin.

Uusi yhdistys ja Y-tunnus

Kun teet yhdistyksen perustamisilmoituksen yhdistysrekisteriin netissä, saat yhdistykselle Y-tunnuksen heti allekirjoitettuasi ja maksettuasi ilmoituksen PRH:n sähköisessä palvelussa.

Jos teet yrityksen perustamisilmoituksen paperilomakkeella, saat Y-tunnuksen parin päivän kuluessa ilmoituksen jättämisestä.

Yleistä Y-tunnuksesta

Y-tunnus yksilöi yhdistyksen, mutta tunnuksesta ei voi päätellä, missä rekistereissä yhdistys on.

Tunnuksessa on 7 numeroa, väliviiva ja tarkistusmerkki eli se on muotoa 1234567-1. Erillistä kaupparekisteri-, yhdistysrekisteri- tai säätiörekisterinumeroa ei ole.

Y-tunnuksen voi katsoa maksuttomasta YTJ:n yritys- ja yhteisöhausta. Siirry YTJ:n yritys- ja yhteisöhakuun.Avautuu uuteen välilehteen

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 28.04.2023