Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Korjattu tiedote / Osakeyhtiöiden yritysjärjestelyihin muutoksia 31.1.2023 alkaen

Osakeyhtiöiden sulautumisiin ja jakautumisiin sekä Euroopan talousalueella (ETA) tapahtuviin yritysjärjestelyihin tulee muutoksia 31. tammikuuta 2023 alkaen.

Muutokset johtuvat osakeyhtiölain muutoksesta (1337/2022), jolla pannaan täytäntöön EU-direktiivi rajat ylittävistä yritysjärjestelyistä.

Ennakollinen valvonta ennen yritysjärjestelyä Euroopan talousalueella

Merkittävimmät muutokset liittyvät yritysjärjestelyihin, joissa suomalainen osakeyhtiö on sulautumassa, jakautumassa tai siirtämässä kotipaikkansa Euroopan talousalueella.

Ennen tällaista yritysjärjestelyä PRH suorittaa ennakollisen valvonnan eli selvittää, että kaikki menettelyt ja muodollisuudet Suomessa on järjestetty tai saatettu päätökseen ja että yritysjärjestelyä ei toteuteta väärinkäyttö- tai petostarkoituksessa. Tätä varten PRH pyytää velvoitteidenhoitoselvityksen Harmaan talouden selvitysyksiköltä.

On mahdollista, että ennakollinen valvonta pidentää käsittelyaikoja tällaisia yritysjärjestelyjä koskevissa kaupparekisteri-ilmoituksissa.

Muutoksia myös kotimaisiin sulautumisiin ja jakautumisiin

Lakimuutos vaikuttaa myös kotimaisiin osakeyhtiöiden sulautumisiin ja jakautumisiin 31. tammikuuta 2023 alkaen.

Osa muutoksista liittyy sulautumis- ja jakautumissuunnitelmiin. Suunnitelmassa täytyy olla selvitys osallistuvien yhtiöiden velkojien saatavien suorittamisesta tai niiden maksamisen turvaamisesta.

Muutos koskee myös kaupparekisteriin jo lähetettyjä suunnitelmia, jos niitä ei ole rekisteröity ennen 31. tammikuuta. Nämä suunnitelmat täytyy muuttaa uuden lain mukaisiksi ennen kuin ne voidaan rekisteröidä.

Kuulutusta velkojille on haettava nykyisin kuukauden kuluessa suunnitelman rekisteröimisestä.

Lue lisää ilmoittamisesta kaupparekisteriin prh.fi-sivujen ohjeista:

Osakeyhtiö voi siirtää kotipaikkansa toiseen ETA-maahan

Osakeyhtiö voi nyt siirtää kotipaikkansa toiseen valtioon Euroopan talousalueella (ETA) ja muuttaa yhtiömuotonsa toisen ETA-valtion yhtiömuodoksi.

Vastaavasti Suomeen siirtyvän yrityksen yhtiömuoto muutetaan suomalaiseksi osakeyhtiöksi ja kotipaikka rekisteröidään Suomeen.

Lue lisää prh.fi-sivujen ohjeesta kotipaikan siirrosta ETA-maasta toiseen.

Lisätiedot:

Kaupparekisterin neuvonta
puh. 029 509 5900
ma–pe klo 9.00–15.00
neuvonta.kaupparekisteri(at)prh.fi

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 01.02.2023