Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Osakeyhtiö: Tarkista, onko yritysmuoto oikein kaupparekisterissä

Kaupparekisterissä on tällä hetkellä noin 1 400 osakeyhtiötä, jotka Verohallinnon tietojen mukaan ovat keskinäisiä kiinteistöosakeyhtiöitä. Kaupparekisteriä ylläpitävä Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on lähettänyt näille yrityksille kirjeen, jossa yrityksiä pyydetään tarkistamaan, että yritysmuoto on merkitty oikein kaupparekisteriin.

Jos kirjeen saanut osakeyhtiö on tosiasiassa keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö, yhtiön kannattaa ilmoittaa yritysmuotonsa kaupparekisteriin kirjeen määräaikaan mennessä.

Kun yritysmuoto rekisteröity, yhtiötä käsitellään kaupparekisterissä keskinäisenä kiinteistöosakeyhtiönä eikä osakeyhtiönä.

Ilmoitus yritysmuodosta on maksuton. Lue ohje yritysmuodon ilmoittamisesta.

Jos kirjeen saanut yritys on rekisteröinnin mukaisesti osakeyhtiö, PRH ei edellytä yritykseltä toimenpiteitä. Tietoja yritysmuodon verotusvaikutuksista saa Verohallinnolta.

Miten tarkistat rekisteröidyn yritysmuodon?

Tieto rekisteröidystä yritysmuodosta näkyy yrityksen tiedoissa YTJ:n yritys- ja yhteisöhaussa ja kaupparekisteriotteella. Siirry YTJ:n yritys- ja yhteisöhakuun.Avautuu uuteen välilehteen

Voit ladata maksutta kaupparekisteriotteen PRH:n Virre-tietopalvelussa. Virrestä voit myös ostaa rekisteröidyn yhtiöjärjestyksen. Siirry Virre-tietopalveluun.Avautuu uuteen välilehteen

Yrityksen ja viranomaisten kannalta on tärkeää, että tieto yritysmuodosta on tallennettu rekistereihin oikein.

Mikä on keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö?

Keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö on ollut kaupparekisteriin rekisteröitävä yritysmuoto vuoden 2019 alusta alkaen. Sitä ennen keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön yritysmuodon rekisteröinti ei ollut mahdollista.

Keskinäisestä kiinteistöosakeyhtiöstä säädetään asunto-osakeyhtiölain 28 luvun 2 §:ssä.
Lue lisää keskinäisestä kiinteistöosakeyhtiöstä.


Lisätiedot

Kaupparekisterin neuvonta
puh. 029 509 5900
ma–pe klo 9.00–15.00

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 20.10.2023