Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Tietopalvelut ja edunsaajien tiedot

PRH antaa kaupparekisteriin merkittyjä edunsaajatietoja sopimusasiakkaille tai asiakirjatilauksena.

Edunsaajien tiedot eivät ole samalla tavalla julkisia kuin muut yrityksestä kaupparekisteriin merkityt tiedot. Tieto edunsaajailmoituksen rekisteröinnistä on kuitenkin julkinen.

Voit tarkistaa Virre-tietopalvelustamme maksutta, onko yritykselle tai yhteisölle rekisteröity edunsaajia koskeva ilmoitus. Tee haku Virren aloitussivulla Y-tunnuksen perusteella. Tieto edunsaajailmoituksen rekisteröinnistä näkyy yrityksen tai yhteisön perustiedoissa. Siirry Virre-tietopalveluun. Avautuu uuteen välilehteen

Tällä sivulla on tietoa seuraavista asioista:

Ketkä saavat edunsaajien tietoja?

PRH antaa edunsaajien tietoja niille, joilla on tiedoille rahanpesulain mukainen käyttötarkoitus. Käytännössä näitä ovat mm. seuraavat:

 • rahanpesulain mukaista valvontatehtävää suorittavat viranomaiset
 • rahanpesulain mukaiset yritykset, joilla on asiakkaan tuntemisvelvollisuus (kuten pankit, vakuutusyhtiöt ja muut finanssilaitokset, kiinteistönvälittäjät, tilintarkastajat)
 • median edustajat
 • muut tahot, joilla on tiedoille rahanpesulain mukainen käyttötarkoitus.

Rahanpesulain mukainen käyttötarkoitus tarkoittaa, että tietojen avulla pyritään estämään rahanpesua ja terrorismin rahoittamista tai edistämään rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen paljastamista.

PRH kerää tietoja asiakkaista, joille se antaa edunsaajien tietoja. Lue lisää edunsaajien tietopalvelun tietosuojaselosteesta.

Mitä tietoja edunsaajaotteessa on?

PRH kehittää edunsaajista annettavaa tietopalvelua vaiheittain. Ensi vaiheessa saatavilla on edunsaajaote, jossa on yksittäisen yrityksen edunsaajatiedot. Otteen tiedot ovat suomeksi tai ruotsiksi yrityksen ilmoituksen mukaan.

Edunsaajaote sisältää seuraavat tiedot:

Yrityksen tunnistetiedot (nimi, Y-tunnus, rekisteröintipäivämäärä, yritysmuoto, kotipaikka, yhteystiedot)

Rekisteröityjen edunsaajien tiedot:

 • syntymäaika
 • koko nimi
 • kansalaisuus
 • kotikunta tai ulkomailla asuvan henkilön kotimaa
 • omistus- ja äänioikeuden laajuus tai tieto siitä, että rooli edunsaajana perustuu muuhun tosiasialliseen määräysvaltaan.

Jos yritys on ilmoittanut, että sillä ei ole edunsaajia, otteessa on seuraava teksti:

Yhteisöllä ei ole tosiasiallista edunsaajaa tai edunsaajaa ei ole pystytty tunnistamaan. Tosiasiallisina edunsaajina pidetään tällöin yhteisön hallitusta tai vastuunalaisia yhtiömiehiä, toimitusjohtajaa tai muuta vastaavassa asemassa olevaa henkilöä.

Mitä edunsaajaote maksaa?

Edunsaajaotteen hinta asiakirjatilauksena on 7 euroa/ote (ALV 0 %) sekä mahdolliset toimitus- ja laskukulut 12 euroa (ALV 0 %).

Runsaasti edunsaajatietoja tarvitsevien kannattaa harkita PRH:n Virre-tietopalvelun sopimusasiakkuutta. Sopimusasiakkaalle sähköisen edunsaajaotteen hinta on 0,75 euroa + ALV 24 %. Aloitusmaksu on 200 euroa + ALV 24 %. Käyttäjätunnuksen vuosimaksu on 22 euroa + ALV 24 %.

Sopimusasiakkaan verkko-ostokset laskutetaan kerran kuukaudessa.

Miten saat edunsaajaotteen sopimusasiakkaana?

Sopimusasiakkaana saat edunsaajaotteen sähköisenä PRH:n Virre-tietopalvelusta.

Tee tilaus seuraavasti:

 1. Täytä ja allekirjoita sopimuslomake ja ilmoita käyttäjät.

  Avaa lomake: Virre-sopimusasiakkuus (pdf, 0.1 MB)
 2. Täytä käyttötarkoitusselvitys.

  Sinulla täytyy olla tiedoille rahanpesulain mukainen käyttötarkoitus.
  Avaa lomake: Selvitys edunsaajatietojen käytöstä (sopimusasiakas) (pdf, 0.1 MB)
 3. Lähetä sopimuslomake kahtena allekirjoitettuna kappaleena PRH:een. Liitä mukaan käyttötarkoitusselvitys. Lähetä lomakkeet ja liite osoitteeseen:

  Patentti- ja rekisterihallitus
  Asiakastuki
  00091 PRH.

  PRH luo ilmoittamillesi henkilöille käyttäjätunnukset ja salasanat. Tunnukset ovat henkilökohtaisia. PRH:n edustaja allekirjoittaa sopimuslomakkeen ja lähettää sen takaisin. Tämän jälkeen PRH toimittaa tunnukset.
 4. PRH varmistaa henkilöllisyytesi.

  PRH:n täytyy varmistua tietojen käyttäjän henkilöllisyydestä ja tunnistaa sopimuksen tekijä. Sopimuksen käsittelyn yhteydessä voimme pyytää hakemuksen allekirjoittajaa tunnistautumaan sähköisesti.

Miten tilaat edunsaajaotteen asiakirjatilauksena?

Voit tilata yksittäisen edunsaajaotteen asiakirjatilauksena.

Tilauksen käsittely kestää 2–3 työpäivää.

Tee tilaus seuraavasti:

 1. Täytä ja lähetä asiakirjojen tilauslomake. Siirry täyttämään tilauslomake.
 2. Täytä käyttötarkoitusselvitys ja lähetä se PRH:een.

  Sinulla täytyy olla tiedoille rahanpesulain mukainen käyttötarkoitus. Täytä käyttötarkoituslomake ja lähetä se suojattuna sähköpostina. Valitse vastaanottajaksi PRH:n kirjaamo. Lue lisää suojatusta sähköpostista ja lähetä viesti.

  Avaa lomake: Selvitys edunsaajatietojen käytöstä (asiakirjatilaus) (pdf, 0.1 MB)
 3. PRH varmistaa henkilöllisyytesi.

  PRH:n täytyy tunnistaa tietojen käyttäjä. Tilauksen käsittelyn yhteydessä voimme pyytää sinua tunnistautumaan sähköisesti.


Voit ostaa edunsaajaotteen myös palvelupisteessämme Helsingissä. Annat käyttötarkoitusselvityksen ja esität passin tai muun henkilötodistuksen. Siirry palvelupisteen yhteystietoihin.

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 02.05.2022