Muut yritysmuodot
Perustamisilmoitus
Muista yritysmuodoista seuraavat yritykset ovat aina velvollisia tekemään kaupparekisteriin perustamisilmoituksen:
- osuuskunta
- ulkomainen elinkeinonharjoittaja, joka perustaa Suomeen sivuliikkeen
- aatteellinen yhdistys ja säätiö, jolla on elinkeinotoiminnan harjoittamista varten pysyvä toimipaikka tai palveluksessa vähintään yksi työntekijä
- eurooppalainen taloudellinen etuyhtymä ja muualla rekisteröity etuyhtymä, joka perustaa Suomeen toimipaikan
- eurooppayhtiö
- keskinäinen vakuutusyhtiö
- säästöpankki
- hypoteekkiyhdistys
- vakuutusyhdistys
- valtion liikelaitos
- asumisoikeusyhdistys
Mistä muutoksista ilmoitettava
Kaupparekisteriin on tehtävä muutosilmoitus, mikäli rekisteriin merkityissä tiedoissa tapahtuu muutoksia, kuten toimialan muutos. Ilmoitus täytyy tehdä myös silloin, kun rekisterissä ei ole merkintää esimerkiksi toimitusjohtajasta ja sellainen on valittu.
Kaupparekisterilain 4 - 13 d §:ssä on yritysmuodoittain luetellut seikat, joista yritys on ilmoitusvelvollinen. Elinkeinotoiminnan lopettamisesta ja yhteisön purkautumisesta on tehtävä lopettamisilmoitus kaupparekisteriin. Elinkeinotoiminnan keskeyttäminen ilmoitetaan verottajalle.
Vinkki! Ennen ilmoituksen lähettämistä käy vielä läpi tarkistuslista.
Määräajat
Ilmoitukset on yleensä tehtävä viivytyksettä sen jälkeen, kun muutos on tapahtunut. Jotkut muutokset on ilmoitettava määräajassa, muutoin päätös raukeaa. Lisätietoa määräajoista, lainsäädännöstä ja yritysmuotokohtaisia ohjeita saat kaupparekisterin neuvonnasta, puh. 029 509 5900.
Vastuussa olevat henkilöt
Velvollisuus huolehtia ilmoituksen tekemisestä on yleensä henkilöillä, jotka toimivat yhteisöjen toimielimissä. Sama henkilö tai hänen valtuuttamansa myös allekirjoittaa ilmoituslomakkeen:
Osuuskunta: hallituksen jäsenet ja muutostilanteissa lisäksi toimitusjohtaja
Sivuliike: edustaja tai toiminimenkirjoittaja
Muut yritysmuodot : Yritys- ja yhteisötietolain 14 §, ks. Finlex-säädöstietopankki.
Laiminlyönti
Käytännössä kaupparekisteritietoja käytetään paljon yritysten edustajien ja taustatietojen tarkistamiseen. Vanhentuneet rekisteritiedot voivat jo sinänsä haitata yrityksen toimintaa.
Yritys- ja yhteisötietolain 19 §:ssä on säädetty ilmoituksen laiminlyöntiä koskevista seuraamuksista. Joka tahallaan tai huolimattomuudesta laiminlyö säädetyn ilmoitusvelvollisuuden, voidaan tuomita, jollei teko ole vähäinen tai teosta ole muualla laissa säädetty ankarampaa rangaistusta, yritys- ja yhteisötietoilmoituksen laiminlyönnistä sakkoon.
Mikäli velvollisuuden laiminlyönnistä aiheutuu vahinkoa, saattaa laiminlyönnistä seurata myös vahingonkorvausvelvollisuus. Määrä-ajassa tehtävien ilmoitusten tai hakemusten osalta määrä-ajan laiminlyönti aiheuttaa päätöksen raukeamisen.
Yleisohje ilmoituksen tekemiseen
Mistä saa lomakkeen ilmoituksen tekemiseen? Mihin ilmoituksen voi postittaa tai jättää? Miten käsittelymaksu suoritetaan? Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastauksen ilmoituksen tekemistä koskevasta yleisohjeesta.
Mistä apua yrityksen perustamiseen?
Yritys-Suomen verkkopalvelusta saat monipuolista tietoa yrityksen käynnistämiseen taikka yrityksen tai sen liiketoiminnan ostamiseen. Verkkopalvelussa on oiva yrityksen perustajan info, joka kohta kohdalta avustaa sinua yritystoiminnan aloittamiseen liittyvissä kysymyksissä.
Uusyrityskeskukset tarjoavat apuaan yritysidean arvioinnissa, liikeidean kehittämisessä, talouslaskelmien teossa, rahoitusmahdollisuuksien selvittämisessä, toiminta- ja yritysmuodon valitsemisessa, lupa- ja ilmoitusasioiden selvittämisessä, markkinointisuunnitelman teossa ja toimitilan valinnassa.