Kaupparekisterineuvonta

Kaupparekisterineuvonnasta saat ohjeita kaupparekisteri-ilmoituksiin ja hakemuksiin liittyvissä kysymyksissä. Neuvomme sinua myös rekisteröinnin merkitykseen ja oikeudellisiin vaikutuksiin liittyvissä asioissa.

Kaupparekisterin kotisivut

Löydät sivuiltamme ohjeita seuraavissa asioissa:

Voit antaa palautetta esimerkiksi virheellisestä ohjeesta tai tarvitsemasi ohjeen puuttumisesta. Siirry palautelomakkeeseen.

Seuraa ilmoituksesi käsittelyä Virre-palvelussa

Voit seurata ilmoituksen käsittelyä Virre-palvelumme ilmoitushaulla. Hae tietoja ilmoituksesta Y-tunnuksella tai ilmoituksen diaarinumerolla. Näet maksutta ilmoituksen tyypin (esim. muutosilmoitus), tila (vireillä tai loppuunkäsitelty), saapumisajankohdan ja käsittelyvaiheen (esim. tallennuksessa, käsittelyssä, korjauskehotus lähetetty, rekisteröity). Siirry Virre-palveluun.

Puhelinneuvonta, sähköposti ja chat

Neuvonta puh. 029 509 5900 on avoinna arkisin klo 9.00 - 16.15. Neuvonta vastaa ilmoittamiseen liittyvissä asioissa ja opastaa ohjeiden pariin. Sähköisen ilmoittamisen asiakastuki puh. 029 509 5700 neuvoo sähköisten ilmoitusten tekemisessä.

Chat-neuvonta on avoinna arkisin klo 10 - 14. Chat-kuvake on aukioloaikoina näkyvissä kaikilla prh.fi-sivuston kaupparekisteriä käsittelevillä sivuilla. Vastaamme kyselyihin mahdollisimman nopeasti.

Voit pyytää ohjeita myös sähköpostitse osoitteesta neuvonta.kaupparekisteri@prh.fi

Yritys-Suomi-puhelinpalvelu alkaville ja toimiville yrittäjille
0295 020 500 (mpm/pvm)
Lisätietoa puhelinpalvelusta Suomi.fi -verkkosivuilta.

PRH:n asiakaspalvelu

Saat paikan päällä ohjeita asiakaspalvelijoiltamme. Saat tarvittaessa mukaasi kirjallisia ohjeita. Katso aukioloajat ja yhteystiedot.

Ilmoittamiseen liittyvän neuvonnan rajat

Neuvontamme rajat on määritelty hallintolaissa, ja voimme vastata ilmoitusmenettelyyn liittyvissä asioissa vain seuraaviin kysymyksiin:

  • Miten ilmoitus laitetaan vireille?
  • Mitä lomaketta käytetään?
  • Mitä liitteitä / asiakirjoja ilmoitukseen tarvitaan?
  • Mikä on käsittelymaksu?
  • Mikä on asian käsittelytapa ja mitkä ovat käsittelyn vaiheet?
  • Miten asia etenee PRH:ssa: kuka käsittelee ja mikä on arvioitu käsittelyaika?
  • Mitkä ovat rekisteröinnin oikeudelliset vaikutukset ja rekisteröinnin merkitys?

Emme voi neuvonnassamme laatia asiakirjoja tai täyttää lomakkeita asiakkaiden puolesta.

Emme tarkista lomakkeita ja niiden liitteitä etukäteen.

Neuvonnan yhteydessä ei myös voida ennakoida yksittäisen ilmoituksen tai hakemuksen tosiasiallista menestymistä. Ilmoitusten käsittely tapahtuu aina rekisteröintiprosessissa ilmoitusten tultua vireille. Niinpä esimerkiksi yritysten toiminimien rekisteröintikelpoisuus ratkaistaan vasta toiminimen tultua vireille.

Hallintolain mukainen neuvonta koskee vain kaupparekisteriin ilmoittamiseen liittyviä asioita. Muuten yhtiöoikeuteen, verotukseen tai muuhun juridiikkaan liittyvissä kysymyksissä emme voi antaa neuvoja.

Jos tarvitset apua muissa yrityksen käynnistämiseen liittyvissä asioissa esimerkiksi elinkeinolupa- ja ilmoitusasioissa tai liikeidean arvioinnissa, voit hakea sitä Yritys-Suomi-palvelusta tai alueellisista uusyrityskeskuksista.

Siirry Yritys-Suomen sivuille.

Siirry uusyrityskeskusten sivuille.

Yksi ilmoitus - kaksi viranomaista: PRH ja Verohallinto

Yritykset ja yhteisöt voivat ilmoittaa tietojaan yhdellä ilmoituksella sekä PRH:een että Verohallintoon. Voit tehdä netissä PRH:n ja Verohallinnon yhteisessä YTJ-palvelussa tavallisimmat yrityksen toimintaan liittyvät ilmoitukset. Voit myös ilmoittaa paperilomakkeilla, joita ovat PRH:n ja Verohallinnon yhteiset Y-lomakkeet ja kaupparekisterin liitelomakkeet.

Ohjeita ilmoittamiseen löydät kaupparekisterin sivuilta ilmoitus- ja yritysmuotokohtaisesti, ytj.fi-verkkosivustolta sekä kaupparekisterin liitelomakkeista.

Vaikka ilmoitusmenettely onkin yhteinen, kumpikin viranomainen antaa neuvoja vain omaan toimialaansa kuuluvissa asioissa. PRH neuvoo kaupparekisteriin ilmoitettavissa asioissa. Verohallinnolle ilmoitettavissa asioissa voit kysyä apua Verohallinnon neuvonnasta. Siirry Verohallinnon sivuille.

Opasvideot ilmoituksen tekemisestä netissä

Netissä PRH:n ja Verohallinnon yhteisessä YTJ-palvelussa voit tehdä tavallisimmat yrityksen toimintaan liittyvät ilmoitukset. Tutustu netissä ilmoittamisen opasvideoihin YouTube-kanavallamme. Siirry katsomaan opasvideoita.


Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 13.03.2019