Kaupparekisterineuvonta

Kaupparekisterineuvonnastamme saat ohjeita kaupparekisteri-ilmoituksiin ja hakemuksiin liittyvissä kysymyksissä. Neuvomme sinua myös rekisteröinnin merkitykseen ja oikeudellisiin vaikutuksiin liittyvissä asioissa.

Kaupparekisterin kotisivut

Löydät sivuiltamme ohjeita seuraavissa asioissa:

- Yrityksen toiminimi.

- Yksityisen elinkeinonharjoittajan tietojen ilmoittaminen.

- Avoimen yhtiön tai kommandiittiyhtiön tietojen ilmoittaminen

- Osakeyhtiön tietojen ilmoittaminen.

- Asunto-osakeyhtiön tietojen ilmoittaminen.

- Muiden yritysmuotojen tietojen ilmoittaminen.

Voit halutessasi antaa palautetta kotisivuohjeistamme, jos esim. ohje on puutteellinen tai jokin tärkeä tarvitsemasi ohje puuttuu. Siirry palautelomakkeeseen.

Puhelinneuvonta, sähköposti, chat ja nettilomake

Neuvonta puh. 029 509 5900 (ark. klo 9.00 - 16.15) vastaa ilmoittamiseen liittyvissä asioissa ja opastaa ohjeiden pariin.

Chat-neuvonta on avoinna arkisin klo 10 - 14. Chat-kuvake on aukioloaikoina näkyvissä kaikilla prh.fi-sivuston kaupparekisteriä käsittelevillä sivuilla. Vastaamme kyselyihin mahdollisimman nopeasti.

Ohjeita on mahdollista pyytää myös sähköpostitse osoitteesta neuvonta.kaupparekisteri@prh.fi tai täyttämällä nettilomake.

Yritys-Suomi-puhelinpalvelu alkaville yrittäjille
0295 020 500 (mpm/pvm)
Lisätietoa puhelinpalvelusta Yritys-Suomen verkkosivuilta.

PRH:n asiakaspalvelu

Saat paikan päällä ohjeita asiakaspalvelijoiltamme. Saat tarvittaessa mukaasi kirjallisia ohjeita. Katso aukioloajat ja yhteystiedot.

Ilmoittamiseen liittyvän neuvonnan rajat

Neuvontamme rajat on määritelty hallintolaissa ja voimme vastata ilmoitusmenettelyyn liittyvissä asioissa vain seuraaviin kysymyksiin:

  • Miten ilmoitus laitetaan vireille
  • Mitä lomaketta käytetään
  • Mitä liitteitä / asiakirjoja ilmoitukseen tarvitaan
  • Mikä on käsittelymaksu
  • Mikä on asian käsittelytapa ja käsittelyn vaiheet
  • Miten asia etenee virastossa, kuka käsittelee ja mikä on arvioitu käsittelyaika
  • Mitkä ovat rekisteröinnin oikeudelliset vaikutukset ja rekisteröinnin merkitys.

Emme voi neuvonnassamme laatia asiakirjoja tai täyttää lomakkeita asiakkaiden puolesta. Emme tarkista lomakkeita ja niiden liitteitä etukäteen. Neuvonnan yhteydessä ei myös voida ennakoida yksittäisen ilmoituksen tai hakemuksen tosiasiallista menestymistä. Ilmoitusten käsittely tapahtuu aina rekisteröintiprosessissa ilmoitusten tultua vireille. Niinpä esim. yritysten toiminimien rekisteröintikelpoisuus ratkaistaan vasta toiminimen tultua vireille.

Hallintolain mukainen neuvonta koskee vain kaupparekisteriin ilmoittamiseen liittyviä asioita. Muutoin yhtiöoikeuteen, verotukseen tai muuhun juridiikkaan liittyvissä kysymyksissä emme voi antaa neuvoja.

Jos tarvitset apua muissa yrityksen käynnistämiseen liittyvissä asioissa esim. elinkeinolupa- ja ilmoitusasioissa tai liikeidean arvioinnissa, voit hakea sitä täältä: Apua perustamiseen

Yksi yhteinen lomake - kaksi viranomaista

Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä (YTJ) mahdollistaa tietojen ilmoittamisen yhdellä ilmoituksella sekä PRH:n että Verohallinnon rekistereihin. Neuvomme kaupparekisteriin ilmoitettavan asian osalta. Verohallinnolle ilmoitettavissa asioissa voit kysyä neuvoa Verohallinnon neuvonnasta, ks. Verohallinnon yhteystiedot.

Lomakkeet jakautuvat PRH:n ja Verohallinnon yhteisiin Y-lomakkeisiin ja kaupparekisterin liitelomakkeisiin. Lomakkeisiin liittyviä ohjeita löydät YTJ:n kotisivuilta sekä itse kaupparekisterin liitelomakkeista. Ohjeita löytyy myös kaupparekisterin kotisivuohjeista ilmoituskohtaisesti.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 07.06.2017