Aputoiminimet

Jokainen kaupparekisteriin merkitty elinkeinonharjoittaja, yritys tai yhteisö voi ilmoittaa aputoiminimen rekisteröitäväksi.

Aputoiminimellä elinkeinonharjoittaja saa harjoittaa osaa toiminnastaan. Yksinoikeus aputoiminimeen voi perustua joko rekisteröintiin tai toiminimilaissa määriteltyyn vakiintumiseen.

Huomio! Muista ilmoittaa aputoiminimet myös ilmoituslomakkeilla, vaikka aputoiminimen ottamisesta olisikin ilmoituksen liitteenä esimerkiksi erillinen hallituksen kokouksen päätös.

Voi ilmoittaa aputoiminimiä kaupparekisteriin joko perusilmoituksella tai muutosilmoituksella. Käytä ilmoitusta tehdessäsi kunkin yritysmuodon omaa perus- tai muutosilmoituslomaketta.

Mitkä ovat rekistöintiperusteet?

Aputoiminimen rekisteröitävyyttä arvioitaessa pätevät pääosin samat säännöt kuin varsinaisten toiminimien kohdalla.

Aputoiminimen on muiden muassa

  • on erotuttava rekisterissä jo ennestään olevista toiminimistä
  • ei saa olla sekoitettavissa jo rekisteröityihin toiminimiin tai tavaramerkkeihin
  • on oltava yksilöivä.

Huomio! Aputoiminimessä ei saa olla yhtiömuodon tunnusta.

Lue lisää nimiohjeista.

Miten käytät aputoiminimeä?

Yritys voi harjoitaa osaa toiminnastaan aputoiminimellä.

Kun ilmoitat aputoiminimen kaupparekisteriin, sinun täytyy myös samalla ilmoittaa aputoiminimellä harjoitettava toimialan osa. Aputoiminimellä harjoitettava toiminta ei saa kattaa yrityksen toimialaa kokonaisuudessaan, vaan se voi olla vain osa siitä.

Esimerkki: Ramux Oy:n toimiala käsittää rakennustoiminnan, teknokemiallisten tuotteiden myynnin ja autonvuokrauksen. Aputoiminimellä "Pesuaine-Pepe" yritys harjoittaa teknokemiallisten tuotteiden myyntiä ja aputoiminimellä "Autoilija-Arska" autonvuokrausta.

Jos yrityksen toimiala on muotoiltu siten, että se koostuu yhdestä toiminnosta, esimerkiksi ravintolatoiminnoista, aputoiminimen toimialassa voidaan käyttää esimerkiksi maantieteellistä rajausta, jotta se olisi yrityksen varsinaista toimialaa suppeampi.

Esimerkki: Tähtimaailma Oy:n toimialana on kenkien myynti. Aputoiminimen "Espoon Tähti-kenkä" toimiala on kenkäkauppatoiminta Espoossa ja aputoiminimen "Tikkurilan Jalkineliike" toimiala kenkäkauppatoiminta Vantaalla.

Miten päätät aputoiminimen ottamisesta?

Yksityinen elinkeinonharjoittaja päättää aputoiminimestä yksin.

Avoimissa ja kommandiittiyhtiöissä aputoiminimen ottamisesta päättävät vastuunalaiset yhtiömiehet. Aputoiminimeä ei tarvitse ottaa yhtiösopimukseen.

Osakeyhtiöissä, osuuskunnissa tai kaupparekisteriin merkityissä aatteellisissa yhdistyksissä aputoiminimi voidaan ottaa hallituksen päätöksellä. Aputoiminimeä ei siis tarvitse ottaa yhtiöjärjestykseen tai sääntöihin. Päätöksestä täytyy käydä ilmi, mitä toimintaa aputoiminimellä harjoitetaan. Toiminnan pitää sisältyä elinkeinonharjoittajan, yrityksen tai yhteisön toimialaan.

Miten ilmoitat aputoiminimen kaupparekisteriin?

Voit tehdä ilmoituksen netissä PRH:n ja Verohallinnon yhteisessä YTJ-palvelussa tai paperilomakkeilla. Aputoiminimen ilmoittaminen on muutosilmoitus.

Kun ilmoitat netissä YTJ-palvelussa, tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin (HST-kortti). Palvelu laskee maksun automaattisesti, ja suoritat maksun palvelussa ilmoituksen allekirjoittamisen jälkeen verkkopankkitunnuksin tai luottokortilla. Käsittelymaksu on 65 euroa / aputoiminimi.

Tee ilmoitus netissä PRH:n ja Verohallinnon yhteisessä YTJ-palvelussa

Jos ilmoitat paperilomakkeilla, käsittelyaika on pitempi kuin ilmoitettaessa netissä. Hinta on myös kalliimpi eli 100 euroa / aputoiminimi. Tutustu käsittelyaikaennusteeseen.

Löydät paperilomakkeet yritysmuotokohtaisesti PRH:n ja Verohallinnon yhteiseltä ytj.fi-verkkosivustolta.

Miten päätät aputoiminimestä luopumisesta?

Taho, joka on päättänyt aputoiminimen ottamisesta, myös tekee päätöksen aputoiminimestä luopumisesta. Esimerkiksi osakeyhtiöissä hallitus päättää nimestä luopumisesta, jos nimi ei sisälly yhtiöjärjestykseen.

Miten ilmoitat aputoiminimestä luopumisen?

Kun teet ilmoituksen netissä PRH:n ja Verohallinnon yhteisessä YTJ-palvelussa, tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin (HST-kortti). Palvelu laskee maksun automaattisesti, ja suoritat maksun palvelussa ilmoituksen allekirjoittamisen jälkeen verkkopankkitunnuksin tai luottokortilla. Käsittelymaksu on 40 euroa. Voit ilmoittaa samalla maksulla monta aputoiminimen poistamista kerralla. Siirry YTJ-palveluun.

Jos teet ilmoituksen paperilomakkeella, käsittelymaksu on 85 euroa. Voit ilmoittaa samalla maksulla monta aputoiminimen poistamista kerralla.

Löydät paperilomakkeet yritysmuotokohtaisesti PRH:n ja Verohallinnon yhteiseltä ytj.fi-verkkosivustolta.

Voiko rekisteröityä aputoiminimeä muuttaa?

Rekisteröityä aputoiminimeä ei voi muuttaa. Se voidaan kuitenkin poistaa yrityksen voimassaolevista rekisteritiedoista, ja yritykselle voidaan merkitä rekisteriin uusi aputoiminimi. Lue lisää nimen muuttamisesta.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 11.07.2017