Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Muut esteet

Mallin rekisteröinti voi estyä muiden muassa seuraavista syistä:

Malli ei ole malli lain tarkoittamassa mielessä.

Mallin sijasta kyse voisi olla esimerkiksi keksinnöstä tai pelisäännöstä. Kannattaa miettiä, sopiiko tuotteelle jokin muu suojausmuoto, kuten patentti, hyödyllisyysmalli tai tekijänoikeus.

Patentti on yksinoikeus käyttää keksintöä. Lue lisää patentista.

Hyödyllisyysmalli on patentin tavoin yksinoikeus käyttää keksintöä. Hyödyllisyysmalli on tarkoitettu yksinkertaisille laite- ja tuotekeksinnöille. Lue lisää hyödyllisyymallista.

Malli on lain, yleisen järjestyksen tai hyvän tavan vastainen.

Esimerkkinä on malli, johon on liitetty jotain kansanryhmää solvaavaa tekstiä.

Malli on sekoitettavissa viralliseen tunnukseen tai merkkiin.

Malli voi sisältää virallisia tunnuksia tai merkkejä tai jotain niihin sekoitettavaa. Virallisia tunnuksia ovat esimerkiksi valtion lippu tai kunnan vaakuna. Tällaisen tunnuksen tai merkin rekisteröiminen edellyttää lupaa esimerkiksi sisäministeriöltä tai kunnalta.

Malli loukkaa tekijänoikeuksia.

Malli voi esimerkiksi loukata toisen suojatun kirjallisen tai taiteellisen teoksen erikoislaatuista nimeä. Se voi myös loukata toisen tekijänoikeutta tai toisen oikeutta valokuvaan tai suojattuun malliin. Tekijänoikeuden haltijan antama suostumus poistaa esteen.

Malli viittaa toisen toiminimeen tai tavaramerkkiin.

Mallista voi saada sen käsityksen, että kyse on toisen toiminimestä tai tavaramerkistä.Toiminimen (yleiskielellä yrityksen nimen) tai tavaramerkin haltija voi antaa suostumuksen nimen tai merkin käyttämiseen.

Malli ei erotu riittävästi muista.

Malli sisältää sellaista, joka eroaa vain epäolennaisesti toiselle rekisteröidystä mallista tai hyödyllisyysmallista. Aikaisemman mallioikeuden haltija voi antaa suostumuksensa mallin käyttämiseen osana myöhemmin haettua mallia.


Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 19.07.2019