Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Mallioikeuden haltijalle

Mallin rekisteröinti antaa sinulle tehokkaimman mahdollisen keinon torjua mallisi jäljittelijöitä, mutta sinun on itse valvottava oikeuttasi.

Voit hyödyntää rekisteröimääsi mallia monella tavalla: voit pantata sen tai voit myöntää siihen käyttölupia eli lisenssejä.

Pidä rekisteritiedot ajan tasalla

Mallirekisterissä olevat tiedot on hyvä pitää ajan tasalla. Jos haltijan nimi- tai osoitetiedot muuttuvat, ilmoita muutoksista välittömästi PRH:lle. Näin esimerkiksi mallioikeuden erääntymisestä muistuttava kirje löytää perille oikeaan osoitteeseen. Lue lisää muutosten ilmoittamisesta.

Miten osoitat oikeutesi malliin?

Sen jälkeen kun malli on rekisteröity, kannattaa joko tuotteessa itsessään tai sen pakkauksessa ilmoittaa näkyvästi, että malli on rekisteröity ja sen perään rekisterinumero esimerkiksi näin: Rekisteröity malli nro.123456.

Ennen mallin rekisteröintiä eli kun mallin rekisteröintihakemus on vielä vireillä, voit ilmoittaa asiasta esimerkiksi näin: Mallin rekisteröintihakemus M20170345.

Asiasta kiinnostuneet löytävät muun muassa rekisteri- ja hakemusnumerotietojen perusteella PRH:n Mallitietokannasta julkiset perustiedot kyseisistä malleista.

Vahingonkorvausvelvollisuus, teollisoikeusrikos tai mallioikeusrikkomus

Mallioikeuden tahallinen loukkaus on rikoslaissa säädetty rangaistavaksi joko rikoslain mukaisena teollisoikeusrikoksena tai mallioikeuslain mukaisena mallioikeusrikkomuksena.

Lisäksi mallioikeuden loukkaaja voidaan tuomita maksamaan vahingonkorvauksia mallioikeuden haltijalle.

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 19.07.2019