Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Tavaramerkin ylläpito ja uudistaminen

Jotta rekisteröinnin tuoma yksinoikeus pysyisi voimassa, kiinnitä huomiota tavaramerkin käyttöön ja oikeuksiesi valvomiseen.

Käytä tavaramerkkiäsi

Tavaramerkkiä pitää käyttää, jotta se pysyisi voimassa. Jos tavaramerkkiä ei ole tosiasiallisesti käytetty yli viiteen vuoteen, PRH tai markkinaoikeus voi määrätä sen menetetyksi käyttämättömyyden perusteella. Tavaramerkin menettämistä voi hakea kuka tahansa, joka kärsii haittaa siitä, että rekisterissä on merkki, jota ei käytetä.

Pyri käyttämään tavaramerkkiä rekisteröidyssä muodossa. Vaarana on, että voit menettää merkin, jos käytät merkkiä liian muunnellussa muodossa. Näin voi käydä, jos PRH tai markkinaoikeus katsoo esimerkiksi kilpailijan aloitteesta, että tavaramerkkiä ei ole käytetty sen rekisteröidyssä muodossa.

Lue lisää tavaramerkin menettämisestä.

Lue lisää EUIPO:n ja jäsenmaiden yhteisestä käytännöstä, joka koskee tavaramerkin käyttöä muussa kuin rekisteröidyssä muodossa.

Miten käytät ®- ja TM-merkkiä?

Suomen tavaramerkkilaissa ei säädetä ®- ja TM-merkkien käytöstä. Rekisteröidyn merkin yhteydessä on kuitenkin hyvä käyttää ®-merkkiä. Tästä merkistä kuluttajat ja kilpailijat tunnistavat, että merkki on suojattu.

Älä käytä ®-tunnusta, jos tavaramerkkiä ei ole rekisteröity Suomessa tai EU:n alueella.

™-merkkiä sen sijaan voi käyttää, vaikkei tavaramerkkiä olisi rekisteröity, esimerkiksi vakiintuneen tavaramerkin tunnuksena tai silloin kun tavaramerkkihakemus on vireillä.

Ulkomailla pitää aina tarkistaa kyseisen maan lainsäädännöstä, mitä näiden merkkien käytöstä säädetään.

Pidä rekisteritiedot ajan tasalla

On tärkeää pitää tavaramerkkirekisterissä olevat tiedot ajan tasalla. Jos haltijan nimi- tai osoitetiedoissa tapahtuu muutoksia, ilmoitta niistä välittömästi PRH:een. Näin esimerkiksi tavaramerkkirekisteröinnin uudistamisesta muistuttava kirje löytää perille oikeaan osoitteeseen. Lue lisää muutosten ilmoittamisesta.

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 08.06.2021