Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Miten ilmoitat uskonnollisen yhdyskunnan tai sen paikallisyhteisön purkautumisesta?

Uskonnollista yhdyskuntaa tai sen rekisteröityä paikallisyhteisöä ei voi lopettaa vapaamuotoisesti, vaan se puretaan selvitystoimin.

Päätöksenteossa uskonnollisen yhdyskunnan ja rekisteröidyn paikallisyhteisön täytyy noudattaa uskonnonvapauslakia ja yhdyskuntajärjestystä tai paikallissääntöjä.

Selvitysmenettelyyn sovelletaan soveltuvin osin yhdistyslain 40 §:ää, joka on tärkeää katsoa taustaksi. Yhdistyslakiin voi tutustua Finlex-säädöstietopankissa.Avautuu uuteen välilehteen

Purkautumisilmoitus uskonnollisten yhdyskuntien rekisteriin

Tee purkautumisesta ilmoitus uskonnollisten yhdyskuntien rekisteriin, kun selvitystoimet on saatettu loppuun.

Ilmoitus on maksuton.

Uskonnollinen yhdyskunta tai paikallisyhteisö katsotaan lakanneeksi, kun PRH on tehnyt purkautumisesta merkinnän rekisteriin.

Miten ilmoitat?

Ilmoituksen tekeminen netissä ei ole mahdollista.

Tee ilmoitus Y4a-muutos- ja lopettamisilmoituslomakkeella, 20B-liitelomakkeella ja henkilötietolomakkeella. Tallenna lomakkeet koneellesi ennen niiden täyttämistä ja tulostamista.

Avaa: Uskonnollisen yhdyskunnan, seurakunnan tai paikallisyhteisön purkautumisilmoitus (pdf, 0.6 MB) (sisältää Y4a-lomakkeen, liitelomakkeen 20B ja henkilötietolomakkeen).

Kuka allekirjoittaa ilmoituksen?

Uskonnollisen yhdyskunnan hallituksen puheenjohtaja (myös paikallisyhteisön osalta) tai selvitysmies tai jommankumman valtuuttama henkilö allekirjoittaa ilmoituksen.

Kun valtuutettu allekirjoittaa ilmoituksen, liitä mukaan yksilöity valtakirja oikeaksi todistettuna jäljennöksenä tai avoin asianajovaltakirja alkuperäisenä.

Lähetä ilmoitus PRH:een kirjepostilla

Lähetä ilmoitus osoitteeseen:

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) – Verohallinto
Yritystietojärjestelmä
PL 2000
00231 Helsinki.

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 16.08.2023