Yhdistyksen perustamisilmoitus

Kun yhdistys halutaan saada merkityksi yhdistysrekisteriin, yhdistyksen täytyy tehdä perustamisilmoitus PRH:lle.

Perustamisilmoituksen tekeminen netissä on edullisempaa kuin paperilomakkeilla.

Tällä sivulla on tietoa seuraavista asioista:

Kuka allekirjoittaa ilmoituksen?

Hallituksen puheenjohtaja allekirjoittaa perustamisilmoituksen. Hän tarvitsee netti-ilmoituksen allekirjoittamiseen henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Mitä tarvitset ilmoituksen tekemiseen?

Tarvitset tiedot puheenjohtajan ja muiden nimenkirjoittajien suomalaisista henkilötunnuksista.

Jos nimenkirjoittajalla ei ole suomalaista henkilötunnusta, tarvitset hänen syntymäaikansa ja postiosoitteensa. Toimita PRH:een kopio hänen passistaan tai muusta henkilöllisyystodistuksesta.

Netissä perustamisilmoituksen ja perustamiskirjan allekirjoittajat tarvitsevat henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Mitä ilmoittaminen netissä maksaa?

Perustamispaketti maksaa 100 euroa.

Perustamisilmoitus maksaa 100 euroa, jos sääntöjä ei ole tarkastettu PRH:ssa etukäteen.

Jos säännöt on ennakkotarkastettu PRH:ssa, niin perustamisilmoituksen käsittelymaksu on 50 euroa. Lue lisää sääntöjen maksullisesta ennakkotarkastuksesta.

Tutustu tarkemmin yhdistysrekisterin käsittelymaksuhinnastoon.

Miten teet ilmoituksen netissä?

HUOMIO! Yhdistysrekisteri on kiinni 29.8.-17.9.2019 uudistuksen vuoksi, eikä ilmoituksia voi tehdä. Saat käyttöösi uudet palvelut ja Y-lomakkeet 18.9.2019. Kaikki yhdistykset saavat silloin myös Y-tunnuksen. Lue lisää uudistuksesta.Voit tehdä perustamisilmoituksen sähköisessä palvelussamme kahdella tavalla:

  1. Perustamispaketilla, jos yhdistyksellä ei ole valmiina sääntöjä, ja vakiomuotoiset säännöt riittävät.
  2. Perustamisilmoituksella, jos yhdistys on jo tehnyt säännöt.

Jos joku muu kuin puheenjohtaja tekee ilmoituksen, anna silloin ilmoituksen asiakirjatunnus puheenjohtajalle, jotta hän voi mennä palveluun allekirjoittamaan ilmoituksen.

Perustamispaketti tai perustamisilmoitus maksetaan palvelussa sen jälkeen, kun puheenjohtaja on allekirjoittanut ilmoituksen. (Paina linkkiä "Siirry ilmoituksen maksamiseen".) Maksajana voi olla kuka tahansa. Maksu suoritetaan verkkopankkitunnuksin tai luottokortilla.

PRH käsittelee ilmoituksesi vasta sen jälkeen kun olet maksanut ilmoitusmaksun.

1. Perustamispaketti on helpoin tapa sähköisessä palvelussa

Sähköisen palvelun perustamispaketti auttaa sinua laatimaan lainmukaiset säännöt valmiista vaihtoehdoista. Etukäteen mietittyinä täytyy olla vain yhdistyksen nimi ja kotipaikkana toimiva, Suomessa oleva kunta.

Perustamispaketissa on myös valmis perustamiskirja. Perustajat allekirjoittavat sen palvelussa omilla henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillaan tai mobiilivarmenteella.

Huomio! Jos kaikilla perustajilla ei ole henkilökohtaisia verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta, perustamiskirja täytyy tulostaa, allekirjoittaa ja toimittaa PRH:een osoitteeseen Patentti- ja rekisterihallitus, Yhdistysrekisteri, 00091 PRH.

Perustamispaketti allekirjoitetaan, lähetetään ja maksetaan sähköisessä palvelussa.

Sähköisessä palvelussa valitse kohta 1. Yhdistyksen perustamispaketti.

Siirry sähköiseen palveluun.

Kuva, josta on linkki sähköisen ilmoittamisen palveluun.


2. Perustamisilmoitus sähköisessä palvelussa

Tee perustamisilmoitus sähköisessä palvelussa ilman perustamispakettia, jos yhdistyksellä on jo valmiit säännöt tai haluat sääntöihin harvinaisempia määräyksiä.

Tee perustamisilmoitus myös, jos yhdistyksen säännöille on tehty PRH:ssa erillinen maksullinen ennakkotarkastus. Lue lisää sääntöjen maksullisesta ennakkotarkastuksesta.

Sähköisessä palvelussa kirjoitat yhdistyksesi säännöt osaksi perustamisilmoitusta joko tuomalla sääntötekstin tekstinkäsittelyohjelmasta tai kirjoittamalla säännöt tekstiruutuun.

Sähköisessä palvelussa on valmis perustamiskirja, jonka perustajat allekirjoittavat palvelussa omilla henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillaan tai mobiilivarmenteella.

Huomio! Jos kaikilla perustajilla ei ole henkilökohtaisia verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta, perustamiskirja täytyy tulostaa, allekirjoittaa ja toimittaa PRH:een osoitteeseen Patentti- ja rekisterihallitus, Yhdistysrekisteri, 00091 PRH.

PerustamisiImoitus allekirjoitetaan, lähetetään ja maksetaan sähköisessä palvelussa.

Sähköisessä palvelussa valitse jompikumpi seuraavista sen mukaan, onko PRH tarkastanut säännöt etukäteen:

2. Perusilmoitus, sääntöjä ei ole ennakkotarkastettu PRH:ssa.

3. Perusilmoitus, erillinen maksullinen ennakkotarkastus tehty PRH:ssa.

Siirry sähköiseen palveluun.

Kuva, josta on linkki sähköisen ilmoittamisen palveluun.


Jos teet perustamisilmoituksen paperilomakkeella, käsittelyaika on pitempi ja hinta kalliimpi kuin netissä ilmoitettaessa. Siirry paperilomakkeiden ohjeisiin.

Miten seuraat ilmoituksen käsittelyä?

Voit seurata PRH:een lähettämäsi ilmoituksen käsittelytilannetta sähköisessä palvelussamme. Siirry sähköiseen palveluun.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 29.08.2019