Gå direkt till innehållet
Meny

Aktiebolag: Kontrollera att företagsformen är korrekt införd i handelsregistret

Det finns idag cirka 1 400 aktiebolag i handelsregistret som enligt Skatteförvaltningens uppgifter är ömsesidiga fastighetsaktiebolag. Patent- och registerstyrelsen (PRS), som för handelsregistret, har skickat ett brev till dessa företag och ber dem kontrollera att företagsformen är korrekt antecknad i handelsregistret.

Om aktiebolaget som fått brevet i själva verket är ett ömsesidigt fastighetsaktiebolag, ska bolaget anmäla företagsformen till handelsregistret inom den tid som anges i brevet.

När företagsformen har registrerats, behandlar handelsregistret bolaget som ömsesidigt fastighetsaktiebolag och inte som aktiebolag.

Anmälan om företagsform är gratis. Läs våra anvisningar om att anmäla företagsformen.

Om företaget som fått brevet är registrerat som ett aktiebolag, behöver företaget inte vidta några åtgärder. Skatteförvaltningen ger ytterligare information om hur företagsformen påverkar beskattningen.

Hur kontrollerar jag företagsformen i registret?

Den registrerade företagsformen visas i företagets uppgifter i företags- och organisationssökningen på ytj.fi och på handelsregisterutdraget. Gå till företags- och organisationssökningen på ytj.fi.Öppnas i en ny flik

Du kan avgiftsfritt ladda ner handelsregisterutdraget via vår informationstjänst Virre. I Virre kan du även köpa företagets registrerade bolagsordning. Gå till informationstjänsten Virre.Öppnas i en ny flik

Det är viktigt för både företaget och myndigheterna att företagsformen har förts in korrekt i registren.

Vad är ett ömsesidigt fastighetsaktiebolag?

Ett ömsesidigt fastighetsaktiebolag har sedan början av 2019 varit en företagsform som registreras i handelsregistret. Dessförinnan var det inte möjligt att registrera företagsformen ömsesidigt fastighetsaktiebolag.

Bestämmelser om ömsesidiga fastighetsaktiebolag finns i 28 kap. 2 § i lagen om bostadsaktiebolag.
Läs mer om ömsesidiga fastighetsaktiebolag. 

För mer information kontakta:

Handelsregistrets rådgivning
Tfn 029 509 5040
Mån–fre kl. 9.00–15.00

Utskriftsversion Uppdaterad 20.10.2023