Gå direkt till innehållet
Meny

Ändringar i våra elektroniska patenttjänster 2024

Patent- och registerstyrelsen (PRS) håller på att utveckla en ny elektronisk patenttjänst i samarbete med det europeiska patentverket (EPO). Den nya tjänsten kommer att ersätta den nuvarande programvaran Epoline Online Filing (eOLF) som personer som är professionellt verksamma inom patentområdet använder för att lämna in patent- och nyttighetsmodellansökningar till PRS. Avsikten är att den nya tjänsten ska vara klar för testning innan årsskiftet.

EPO-kortet slopas

EPO kommer att avskaffa EPO-kortet (EPO Smart Card) som används i stor omfattning av professionellt verksamma inom patentområdet. Från 1 januari 2024 kommer EPO inte längre att utfärda nya EPO-kort. Nuvarande kort kan användas i EPO:s tjänster till slutet av 2024. EPO-kortet kommer också att slopas som identifieringsmetod på PRS efter 2024. Vi kommer att ge mer information om tidtabellen senare.

Identifieringen i PRS nya patenttjänst kommer att ske åtminstone med hjälp av Suomi.fi-identifiering och ett organisationskort som beviljas av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB). De här identifieringssätten kan redan nu användas i våra övriga tjänster, där EPO-kortet kommer att slopas, det vill säga i Betalningstjänst för patent, Dokumenttjänst för patent och PRS depositionskonto. Därtill håller vi på att reda ut andra identifieringssätt som också finns tillgängliga utanför Finland.

Läs mer om EPO:s planer exempelvis för EPO-kortet under rubriken ”The roadmap for 2023 and 2024” i deras meddelande.Öppnas i en ny flik

Läs mer om organisationskortet på MDB:s webbplats.Öppnas i en ny flik

För mer information kontakta
Kimmo Kärkkäinen
Tfn 050 564 5026
fornamn.efternamn@prh.fi

Utskriftsversion Uppdaterad 11.10.2023