Gå direkt till innehållet
Meny

EUIPO:s och medlemsmyndigheternas gemensamma meddelande om varumärken som strider mot allmän ordning eller mot goda seder

Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet (EUIPO) och myndigheterna i EU-medlemsländer har utarbetat ett gemensamt meddelande i syfte att tillhandahålla en gemensam tolkning av begreppen allmän ordning och goda seder och klargöra skillnaderna mellan dessa begrepp. Meddelandet fastställer kriterier för bedömningen av om ett märke strider mot allmän ordning och/eller mot goda seder. Dessutom ger dokumentet exempel på märken som kan anses strida mot allmän ordning och/eller mot goda seder.

Även om bedömningen av huruvida ett märke strider mot allmän ordning och/eller mot goda seder alltid kommer att göras från fall till fall och även om bedömningen är kopplad till de normer och värderingar som råder i samhället vid en viss tidpunkt, tjänar principerna som nu publiceras som vägledning för att säkerställa att olika medlemsstaters immaterialrättsmyndigheter bedömer bestämmelsen på ett liknande och förutsägbart sätt.

Patent- och registerstyrelsen (PRS) har deltagit i att utarbeta meddelandet och för sin del samtyckt till det. Finland tillämpar den gemensamma praxisen från och med den 19 april 2024.

Läs hela meddelandet på EUIPO:s webbplats.Öppnas i en ny flik

För mer information kontakta
Noora Laine
Jurist
Tfn 029 509 5535
E-post: fornamn.efternamn@prh.fi

Utskriftsversion Uppdaterad 19.04.2024