Gå direkt till innehållet
Meny

PRS beslut: omfattningen av en rättsinnehavares självbestämmanderätt när rättigheter överlåts till en kollektiv förvaltningsorganisation för upphovsrätt

Den 27 mars 2024 meddelade Patent- och registerstyrelsen (PRS) ett beslut om lämnande utan prövning. I beslutet har man uppskattat det som sker genom Kopiosto r.y:s Av-fullmakter och Av-upphovsrättsavtal gällande

  • omfattning av överlåtelse av rättigheter
  • rättighetsklasspecifik återkallelse
  • utsatt tid för återkallelse.

PRS anser att när en rättsinnehavare överlåter rättigheter till Kopiosto för förvaltning måste rättsinnehavaren ha möjlighet att välja överlåtelse av förvaltning enligt en Av-fullmakt utan att vara medlem i en medlemsorganisation. I sådana fall kan rättsinnehavaren överlåta de rättighetsklasser till Kopiosto som hen valt bland rättighetsklasserna som Kopiosto förvaltar, genom en uteslutande förvaltningsfullmakt för rättighetsklasser så att rättsinnehavaren får rätt att förfoga över användningen av enskilda verk.

Dessutom anser PRS att återkallelse av rättigheter enligt Av-fullmakt överensstämmer med lagen om kollektiv förvaltning.

Kopiosto kan inte som enda avtalsinstrument förutsätta att rättsinnehavaren förbinder sig till avtalsvillkoren enligt Av-upphovsrättsavtalet.

Kopiosto är en kollektiv förvaltningsorganisation för upphovsrätt som representerar utövande konstnärer, upphovspersoner och förläggare. Kopiosto samlar in fullmakter med hjälp av Av-fullmakter eller Av-upphovsrättsavtal.

PRS övervakar att de kollektiva förvaltningsorganisationerna för upphovsrätt följer lagen om kollektiv förvaltning av upphovsrätt. Vi vidtar tillsynsåtgärder när vi upptäcker eller har fått kännedom om att en kollektiv förvaltningsorganisations agerande eventuellt strider mot den ovan nämnda lagen.

Läs mer om beslutet (på finska). (pdf, 292.8 kt)


För mer information kontakta
Petra Sormunen
Jurist
Patent- och registerstyrelsen (PRS)
E-post: fornamn.efternamn@prh.fi
Tfn mån–fre 029 509 5327

Utskriftsversion Uppdaterad 27.03.2024