EU-varumärke

Ett EU-varumärke ger skydd i alla länder i Europeiska unionen. Du kan alltså med en enda ansökan få registreringsskydd inom hela EU.

Ett EU-varumärke kan endast registreras att gälla antingen i hela EU-området eller inte alls. Om det finns ett oöverkomligt hinder för att registrera din ansökan i ett land, kan den inte registreras överhuvudtaget. I så fall kan du ändå ändra din EU-varumärkesansökan till vanliga nationella ansökningar i de önskade länderna.

EU-varumärken registreras av Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet (European Union Intellectual Property Office, EUIPO) i Alicante, Spanien.

Vem kan ansöka?

I praktiken kan nästan vem som helst ansöka om ett EU-varumärke.

Hur kan jag ansöka?

Lämna in din EU-varumärkesansökan direkt till EUIPO. Det går enklast genom att använda deras e-ansökningsblankett. Betala ansökningsavgiften direkt till EUIPO:s konto.
Du måste betala ansökningsavgiften senast inom en månad från den dag då du lämnade in din ansökan för att få den dagen som din ansökningsdag. Läs mer på EUIPO:s webbplats.

Hur länge gäller varumärket?

Ett EU-varumärke gäller i tio år från ansökningsdagen.

Vilka länder täcker registreringen?

Registreringen ger skydd i alla EU-medlemsländer. Läs mer på EUIPO:s webbplats.

Vad kostar det?

Se avgifterna på EUIPO:s webbplats.

Databasen eSearch

Du kan söka efter EU-varumärken och ansökningar i EU:s varumärkesregister genom tjänsten eSearch. Tjänsten är avgiftsfri. Gå till söksidan.

Utskriftsversion
Uppdaterad 14.06.2019