Gå direkt till innehållet
Meny

Kvalitetsinnovationstävlingen Quality Innovation Award mäter nivån på din innovation – Delta i tävlingen!

I tävlingen Quality Innovation Award som ordnas av Finlands Kvalitetsförening bedöms nivån på olika organisationers innovationer. Tävlingen är öppen för olika slags organisationer från privatföretag till offentliga organisationer.

Innovationer kan och ska mätas. Ett effektivt och konkret sätt är en bedömning som görs i en kvalitetsinnovationstävling. Enligt tydliga kriterier ges feedback om den nivå på vilken innovationen ligger samt om hur och när den borde förbättras. Att få feedback kan i bästa fall uppmuntra till att satsa ännu mer på innovationsverksamhet.

Innovationer har en betydande inverkan på den samhällsekonomiska tillväxten och utvecklingen. Dessutom främjar innovationer teknologisk utveckling och sysselsättning, vilket är viktigt för den hållbara utvecklingen i samhället.

"Under den senaste tiden har Finlands svaga produktivitetsutveckling varit ett omdiskuterat ämne. Verkliga produktivitetsprång förutsätter innovationer, det vill säga nya sätt att göra nya saker. Produktivitetstillväxt med hjälp av innovationer innebär en förmåga att skapa mer värde för kunder. De finländska företagens framgång i den internationella tävlingen Quality Innovation Award visar att Finlands innovationsförmåga är verklig", förklarar Juha Ylä-Autio, verkställande direktör vid Finlands Kvalitetsförening.

Dessutom ska innovationer skyddas på behörigt sätt för att säkerställa hanteringen och den ekonomiska nyttan av dem. Patent- och registerstyrelsen (PRS) har varit en partner i tävlingen redan i många år. PRS generaldirektör Antti Riivari är också ordförande för tävlingens jury.

"PRS vill vara med i tävlingen och sporra alla organisationer till att innovera. PRS uppmanar organisationer att också skydda sina innovationer. Det är viktigt att komma ihåg att innovationer inte endast innebär teknologibaserade patenterbara uppfinningar. Affärs- och serviceinnovationer är väldigt viktiga och kan skyddas särskilt med varumärken", konstaterar Antti Riivari.

Ta del i tävlingen Quality Innovation Award (på finska).Öppnas i en ny flik

Anmälningen till tävlingen pågår ända till 2 juni 2023. De bästa organisationerna belönas i evenemanget Laatupäivä som Kvalitetsförening anordnar 15 november 2023.

Nationella kvalitetsinnovationstävlingen Quality Innovation Award

Tävlingskategorierna är följande: potentiella innovationer, affärsinnovationer, innovationer inom den offentliga sektorn och miljöinnovationer. En ny tävlingsserie är avsedd för kommuninnovationer där finländska kommuners och städers bästa innovationer söks. Tävlingen har ordnats sedan 2007. Anmälningen till tävlingen är öppen ända till början av juni. Bedömningen gäller bland annat nyhetsvärdet och det ekonomiska värdet för innovationer. Utöver värdet på organisationernas innovationer bedöms också själva innovationsprocessen.

Vinnarna i den nationella Quality Innovation Award tävlingen fortsätter till en internationell tävling där de får tävla mot toppländer i världen och jämföra sina innovationer på internationell nivå. I tävlingen delas också ut olika utmärkelser till organisationer för betydande innovationsarbete. År 2023 vann finländska Ecomation Oy första priset i den internationella tävlingen (på finska).Öppnas i en ny flik

Utskriftsversion Uppdaterad 12.04.2023