Gå direkt till innehållet
Meny

PRS fördjupar användningen av artificiell intelligens vid bedömning av patentansökningar

Patent- och registerstyrelsen (PRS) har valt IPRally som sin nya AI-baserade mjukvara för patentpublikationer. 2018 började PRS använda artificiell intelligens vid bedömning av patentansökningar.

Efter en offentlig upphandlingsprocess har IPRally nu gjorts tillgänglig som ett webbverktyg för 110 patentgranskare vid PRS. Dessförinnan använde PRS en begränsad on-premise-version av IPRally under tre år. Datasäkerheten var en avgörande faktor vid valet av den nya lösningen, och ISO-certifierade IPRally uppfyllde de stränga krav som hade ställts vid upphandlingen.

Genom att använda maskininlärning hjälper IPRally våra granskare att effektivt hitta, analysera och klassificera patent. IPRally-lösningen grundar sig på förklarlig artificiell intelligens (XAI) som ger användaren ännu bättre kontroll. Utöver betydande tidsbesparing är målet en bättre sökprecision och ännu bättre patentbeslut som också bidrar till starkare patent.

”Vi har använt IPRally i tre år, och verktyget har tagits emot väldigt bra hos våra granskare. Innan vi gick över till den molnbaserade versionen lade vi mycket tid och ansträngning på att stresstesta IPRallys datasäkerhet, som visade sig vara oklanderlig också för de extra arrangemang som hade skräddarsytts för oss. Utöver det genomförde vi omfattande prestandatester där IPRally överträffade våra förväntningar. Det här är i första hand en kvalitetsinvestering för oss. Vi ser att patentkvaliteten ökar tack vare AI just nu, och inte bara hos oss – det är något som gagnar hela värdekedjan och alla intressenter, säger Jorma Lehtonen, chef för kundrelationer och juridiska frågor på PRS.

IPRally Technologies Oy

IPRally Technologies är ett finskt mjukvaruföretag som grundades 2018. Avsikten är att erbjuda smidig tillgång till teknisk information, öka kvaliteteten på immaterialrättigheter och möjliggöra snabbare innovationstakt. IPRally erbjuder förklarlig artificiell intelligens (XAI) för patentgranskningar genom en intuitiv digital plattform. Plattformen används av patentbyråer, forskningsinstitut och offentliga patentverk.

Läs IPRally Technologies Oy:s engelskspråkiga pressmeddelande.Öppnas i en ny flik

För mer information kontakta
Jorma Lehtonen
fornamn.efternamn@prh.fi
+358 29 509 5904

Utskriftsversion Uppdaterad 13.07.2023